Tiga Tokoh Dari Malaysia Diberi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat - Berita Semasa | mStar

Tiga Tokoh Dari Malaysia Diberi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat

Diterbitkan: Isnin, 12 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Lee (tiga dari kiri) menerima Anugerah Sepanjang Hayat yang disampaikan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin di Melbourne, Australia.
Lee (tiga dari kiri) menerima Anugerah Sepanjang Hayat yang disampaikan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin di Melbourne, Australia.

MELBOURNE: Tiga pemimpin terkemuka Malaysia merupakan antara sembilan personaliti yang diberikan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat dalam Forum Ekonomi China Dunia (WCEF), Isnin.

Mendahului penghormatan ini ialah bekas Presiden MCA Tan Koon Swan, Timbalan Pengerusi Eksekutif Star Publications (M) Bhd Datuk Vincent Lee dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif SP Setia Tan Sri Liew Kee Sin.

Tan telah dianugerahkan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat untuk Kepimpinan Perniagaan dan Politik, di mana beliau dikatakan mengepalai pergerakan pembaharuan demokrasi dalam MCA pada tahun 1980an.

Beliau juga memainkan peranan penting dalam membantu pengasas Genting Tan Sri Lim Goh Tong yang menubuhkan Genting Highlands Resort sebagai destinasi pelancongan yang berjaya pada tahun 1970-an.

"Saya amat berbesar hati menerima anugerah pencapaian ini tetapi ia tidak boleh dicapai tanpa bantuan ramai. Saya rasa lebih sesuai untuk berkongsi anugerah ini dengan sahabat lama, rakan-rakan dan semua kakitangan saya terutama isteri saya yang menyokong saya selama ini," katanya selepas menerima anugerah itu.

Lee, yang menerima anugerah seumur hidup terhadap pencapaian kepimpinan dalam industri media, dianggap sebagai salah seorang pembina jenama terbaik di Malaysia, dan merupakan pengasas pengiklanan dan agensi komunikasi terbesar di negara ini, Naga DDB Sdn Bhd.

"Sebagai penerima anugerah, pengiktirafan ini bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi untuk seluruh pasukan yang telah bekerja bersama-sama dengan saya. Media adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam masyarakat, tanpa media, tidak akan ada sambungan untuk membentuk masyarakat, perniagaan dan dunia," katanya.

Liew pula telah dianugerahkan anugerah seumur hidup terahdap pencapaian dalam hartanah dan kepimpinan dermawan.

"Ini hanya permulaan dan kehidupan tidak pernah berhenti, anda mesti melakukan peningkatan untuk memperbaiki dan membuat perubahan, anugerah bukan persaraan," katanya.

Akhir sekali, penerima anugerah kepimpinan dalam fesyen dan industri kasut adalah tukang kasut terkenal Datuk Jimmy Choo.

Beliau bagaimanapun tidak dapat menghadiri anugerah selepas mengalami kecederaan di kaki, kata penganjur. Dianjurkan oleh Institut Strategi & Kepimpinan Asia (Asli), WCEF bertujuan menggalakkan hubungan antara China dan Asia Tenggara serta Australia dan diaspora Cina global dengan lebih dekat.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan