Panel Lulus Cadangan 'Satu Calon, Satu Kerusi' - Karpal - Berita Semasa | mStar

Panel Lulus Cadangan 'Satu Calon, Satu Kerusi' - Karpal

Diterbitkan: Sabtu, 10 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata cadangannya berhubung 'satu calon, satu kerusi' diluluskan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) awal tahun ini.

"CEC memutuskan bahawa dasar itu akan dilaksanakan sebagai salah satu formula untuk pilihan raya umum akan datang, tetapi akan ada pengecualian," katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai laporan berita sebuah akhbar harian berbahasa Inggeris yang mengatakan bahawa CEC menolak cadangan beliau.

"Laporan itu tidak tepat kerana ia seolah-olah menggambarkan cadangan dibatalkan selepas ianya diberikan 'lampu hijau'," katanya.

Bagaimanapun Karpal berkata, keputusan sama ada seseorang calon itu boleh bertanding bagi kedua-dua kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri bergantung kepada kesesuaian dan keupayaan boleh menang.

"Sebagai (setiausaha agung parti) Lim Guan Eng yang perlu untuk membawa isu-isu negeri ke Parlimen dan menyuarakan rasa tidak puas hati dan sentimen rakyat," katanya.

Tambah beliau, CEC akan memutuskan nasib sembilan wakil rakyat DAP pada masa ini yang menyandang dua kerusi sama ada boleh bertanding semula untuk kedua-dua kerusi berkenaan hanya sebelum pilihan raya umum.

"Bagaimanapun, ia tidak hanya memohon kepada mereka tetapi juga kepada calon parti lain dalam pilihan raya akan datang," Karpal berkata.

Ditanya mengenai rasa tidak puas hati pemimpin akar umbi yang tidak diberi peluang untuk bertanding, beliau berkata, "seorang calon, satu kerusi" dasar telah diwujudkan untuk menangani perkara ini.

"Kerusi hendaklah diagihkan. Jika tidak, mereka akan memonopoli," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan