Selangor Sekat Pelaksanaan AES - Berita Semasa | mStar

Selangor Sekat Pelaksanaan AES

Diterbitkan: Jumaat, 9 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kerajaan Negeri Selangor memutuskan untuk menghalang pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) selepas diberi taklimat oleh Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri akan melantik panel penilai bebas bagi mengkaji semula sama ada Kementerian Pengangkutan melaksanaan kajian secara holistik sebelum membuat keputusan untuk memasang AES.

"Berdasarkan pembentangan tersebut, Kerajaan Negeri juga mendapati Kementerian Pengangkutan telah gagal mendapatkan kebenaran untuk pembinaan struktur bagi sistem AES daripada pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Justeru, Kerajaan Negeri mengarahkan semua PBT untuk memaklumkan kepada kementerian bagi menyatakan bahawa pemasangan AES tidak mematuhi undang-undang dan tidak boleh dilaksanakan sehingga perkara ini dipatuhi," katanya pada Jumaat.

Selain itu Abdul Khalid berkata, perjanjian antara kerajaan persekutuan dan pemegang konsesi perlu dikaji semula sebelum AES dikuatkuasakan kerana menurutnya margin keuntungan 17 peratus untuk pemegang konsesi adalah tidak munasabah.

"Kerajaan Negeri juga mengesyorkan kutipan sama dimasukkan dalam akaun amanah berbanding akaun yang disatukan untuk membiayai program kesedaran keselamatan jalan raya.

"Dengan cara ini rakyat yang membayar saman akan menyumbang kepada negara bukan membantu menambah kekayaan golongan peniaga," katanya.

Jelas beliau, menerusi akaun Amanah, syarikat konsesi hanya dibenarkan mengutip keuntungan yang munasabah bagi menampung kos pemasangan kamera AES.

"Dengan cara ini juga, syarikat konsesi akan lebih berhati-hati untuk memasang AES dengan memilih kawasan-kawasan strategik untuk mengelak menanggung kos pemasangan yang tinggi.

"Kerajaan negeri tidak bertolak ansur sekiranya syarikat konsesi mahu mengaut keuntungan melampau hasil penswastaan saman kerana akhirnya rakyat yang terpaksa menanggung beban," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan