Tiada Pembantu Rumah Baru Dibawa Masuk - Berita Semasa | mStar

Tiada Pembantu Rumah Baru Dibawa Masuk

Diterbitkan: Rabu, 7 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kedutaan Filipina di sini berhenti memberi akreditasi kepada agensi-agensi pembantu rumah baru untuk membawa masuk pembantu rumah dari negara itu.

Langkah ini adalah selaras dengan rancangan untuk menghentikan penghantaran rakyat di luar negara untuk bekerja sebagai pembantu rumah dalam tempoh lima tahun akan datang Kerajaan Filipina.

Kedutaan sebelum ini telah mengetatkan keperluan untuk agensi yang memohon akreditasi untuk membawa masuk pembantu rumah tetapi memutuskan untuk sepenuhnya berhenti pada bulan September.

"Kami tidak lagi memberi akreditasi kepada agensi-agensi pembantu rumah baru. Walau bagaimanapun, orang-orang yang sedia ada tidak akan terjejas, " kata pegawai kedutaan, Dr Alicia Santos.

Beliau berkata kedutaan telah mengetatkan pelaksanaan struktur gaji dan mekanisme perlindungan pembantu rumah dan akan mengambil tindakan terhadap mana-mana agensi yang didapati melanggar peraturan-peraturan.

Gaji minimum sebanyak AS $ 400 (RM1, 240) sebulan bagi pembantu rumah Filipina dikuatkuasakan dengan ketat dan tiada rundingan yang dibenarkan.

"Kami tidak bertoleransi kepada agensi atau ejen yang melanggar peraturan-peraturan," katanya.

Bagaimanapun, katanya, tiada agensi tempatan telah dilucutkan pentauliahan mereka setakat ini.

Bilangan pekerja domestik Filipina di negara ini dilaporkan meningkat daripada 4,000 pada tahun 2009 kepada kira-kira 10,000 sekarang.

Hampir setahun selepas Indonesia menarik balik larangan menghantar pembantu rumah ke Malaysia pada bulan Disember, hanya sebilangan kecil telah ke negara ini, tidak menampung terhadap permintaan yang tinggi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan