Kos Ambil Pembantu Rumah Indonesia Dijangka Meningkat

Diterbitkan: Rabu, 7 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Rakyat Malaysia dijangka perlu membayar lebih untuk mengambil pembantu rumah Indonesia, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam, Selasa.

Beliau berkata agensi-agensi pembantu rumah di kedua-dua belah pihak telah mengadu mengenai yuran rendah yang dikenakan bagi setiap pembantu rumah yang dihantar ke Malaysia, dengan alasan ia tidak cukup menguntungkan berbanding dengan negara lain di rantau ini.

"Mereka berkata kos (seperti yang digariskan) di bawah memorandum persefahaman (antara Malaysia dan Indonesia mengenai pekerja domestik) adalah terlalu rendah bagi mereka (untuk mendapat keuntungan).

"Jadi kita telah beritahu mereka supaya membincangkannya semula dan kemudian memberikan kos realistik, yang akan membolehkan mereka (pembantu rumah) dibawa datang ke sini," beliau berkata pada satu sidang akhbar di sini.

Dr Subramaniam berkata, wakil-wakil agensi dari kedua-dua belah pihak telah dijangka untuk memenuhi Jawatankuasa Bersama Malaysia-Indonesia untuk membincangkan cadangan kenaikan kos.

"Kita tidak tahu ( berapa banyak ia akan meningkatkan). Biarkan mereka (kadar baru) mula-mula mencadangkan ... tetapi di pasaran, terdapat orang-orang yang membayar RM12, 000, RM13, 000 (untuk membawa masuk pembantu rumah) jadi kita berharap ia tidak akan terus meningkat.

"Mungkin kita akan bertemu dengan mereka dan berbincang untuk kenaikan yang munasabah, "katanya.

Menerusi MoU itu, yang ditandatangani awal tahun ini, bakal majikan perlu membayar RM4, 511 untuk membawa masuk pembantu rumah dari Indonesia.

Ini meliputi RM2, 711 dalam yuran yang dibayar kepada agensi dan RM1, 800 bayaran pendahuluan yang majikan boleh pulih dalam RM300 ansuran dari gaji pembantu rumah selama enam bulan.

Dr Subramaniam berkata agensi di Indonesia lebih suka untuk menghantar pembantu rumah ke Singapura, Taiwan, Hong Kong, Jepun dan negara-negara di Timur Tengah kerana mendapatkan keuntungan yang lebih tinggi dan gaji yang lebih baik bagi pembantu rumah.

Pada risalah yang diedarkan di Kuala Lumpur iaitu pengiklanan pembantu rumah Indonesia "untuk dijual" baru-baru ini, Dr Subramaniam berkata polis telah mengenal pasti beberapa orang yang dipercayai terlibat dalam kejadian itu.

Beliau berkata polis telah mengesan iklan melalui alamat di mana salinan daripada risalah itu ditemui.

"Beberapa laporan polis telah pun dibuat dan polis mempunyai beberapa nama yang Dipercayai berkaitan dengan isu ini," katanya.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan