Laman Web al-Qaeda Versi Bahasa Arab Masih Boleh Diakses - Berita Semasa | mStar

Laman Web al-Qaeda Versi Bahasa Arab Masih Boleh Diakses

Diterbitkan: Isnin, 5 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Laman web “rasmi” Al-Qaeda masih wujud dan beroperasi.

Manakala laman web versi bahasa Inggerisnya iaitu tawhed.net telah ditutup pada Rabu oleh pembekal rangkaian ‘hosting site’ Malaysia selepas dimaklumkan oleh The Star, bahawa laman web berkenaan versi bahasa Arab masih boleh diakses.

Ini kerana versi bahasa Arab (http://www.tawhed.ws) dikatakan portal pengganas terbesar di dunia sedang dihoskan oleh diselia oleh ‘server’ yang berasingan di mana lokasinya disenaraikan di bandar Secaucus di New Jersey, Amerika Syarikat.

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi berkata, siasatan masih sedang dijalankan.

"Ini menunjukkan bagaimana operator boleh memperluaskan atau memindahkan laman web mereka ke negara-negara yang berbeza," katanya.

Prof Rohan Gunaratna, Ketua Pusat Antarabangsa bagi Keganasan Politik dan Penyelidikan Keganasan di Universiti Teknologi Nanyang Singapura, menyifatkan tawhed.net sebagai "pengganas terbesar dan laman web pelampau di dunia".

Laman web, di mana Akademi Tentera AS dilaporkan digambarkan sebagai "perpustakaan utama al-Qaeda dalam talian", pada asalnya dibangunkan untuk Abu Muhammad al Maqdisi, kata Prof Gunaratna.

Maqdisi, kini dipenjarakan di Jordan, juga mentor Abu Musab al-Zarqawi, tokoh utama operasi pengganas di Iraq yang dibunuh pada tahun 2006.

Laman web, yang mempunyai versi bahasa Inggeris itu mengandungi mesej daripada Ayman Al Zawahiri yang merupakan seorang pemimpin al-Qaeda sekarang berikutan kematian Osama bin Laden, serta temu bual dengan suspek pengganas yang ditahan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan