Taufan Sandy Buat Rakyat Malaysia Di AS Kelam Kabut - Berita Semasa | mStar

Taufan Sandy Buat Rakyat Malaysia Di AS Kelam Kabut

Diterbitkan: Khamis, 1 November 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kerosakan dan kemusnahan yang disebabkan oleh Taufan Sandy telah membuat kehidupan ramai rakyat Malaysia di pantai timur Amerika Syarikat kelam kabut dan cemas.

"Taufan Sandy melanda New York City dengan ganas, tetapi kita di New York akan keluar hari ini untuk memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan!" kata pereka fesyen Zang Toi, 51.

"Ia adalah agak teruk di sini!" kata model Carolyn Li Ming Geh.

Mereka bagaimanapun bersyukur kerana kawasan itu iaitu sebelah timur Amerika Syarikat kurang dilanda keganasan Taufan Sandy.

"Ia adalah benar-benar cemas sebelum berlakunya taufan kerana orang bergegas untuk menyediakan dan menyimpan makanan," katanya.

Petugas di Universiti Columbia, Zarina Mustapha berkata dia telah membuat persiapan seperti taufan yang melanda sebelum ini iaitu Taufan Irene pada bulan Ogos 2011.

"Kebimbangan utama saya ialah terputus bekalan elektrik dan terpaksa menggunakan gas," kata Zarina, yang tinggal di kawasan pedalaman Queens, New York.

Pengarah Operasi Koleksi Barang Kemas Paz Tay Shar-Lyn, yang tinggal di Forest Hill, Queens berkata angin kencang menumbangkan beberapa pokok di kawasannya.

Katanya, dia terpaksa memikirkan cara untuk ke Manhattan kerana mudah untuk ke pejabat selepas perkhidmatan kereta api bawah tanah terganggu.

Sementara itu, Bernama melaporkan bahawa tiga senator Malaysia, Datuk Boon Som Inong, Datuk Muhammed Najeeb Abdulah dan S. Bagiam, yang telah menghadiri mesyuarat Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut terkandas selepas penerbangan mereka dibatalkan.

Boon berkata mereka telah dimaklumkan pada Ahad bahawa semua penerbangan laluan New York dibatalkan.

Walau bagaimanapun, Boon berkata Pejabat Perwakilan Tetap Malaysia ke PBB, telah cuba untuk mendapatkan mereka penerbangan terawal.

Muhammed Najeeb berkata ia merupakan lawatan pertamanya ke New York dan tidak menyangka akan mendapat pengalaman pertama terhadap bencana alam ini.

"Kebanyakan masa, kami hanya tinggal di rumah. Kami cuba untuk keluar untuk membeli beberapa makanan halal, tetapi semua kedai-kedai telah ditutup, "katanya.

Sementara itu, rakyat Malaysia yang tinggal dalam timur Amerika Syarikat, berkomunikasi antara satu sama lain melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) dan update Facebook.

Nur Yasmin Mohd Nuri, dari Boston, Massachusetts, berkata dia telah menghantar dan menerima banyak mesej teks dan panggilan telefon dari rakan-rakannya.

Laman web sosial seperti "Rakyat Malaysia di Amerika Syarikat" dan "Rakyat Malaysia di NYC", juga telah dibanjiri dengan ucapan dan kemas kini dari mereka yang berhadapan dengan Taufan Sandy.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan