Rakyat Malaysia Di AS Berpengalaman Berdepan Taufan Sandy - Berita Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Di AS Berpengalaman Berdepan Taufan Sandy

Diterbitkan: Rabu, 31 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pelajar Malaysia di beberapa kawasan di New York berpengalaman merasai sepenuhnya kekuatan Taufan Sandy.

Bukan sahaja perlu berurusan dengan kelas yang dibatalkan dan gangguan kuasa elektrik, rak di pasar raya juga kosong, memaksa sesetengah daripada mereka tinggal dengan rakan-rakan di tempat lain.

Gangguan kuasa meninggalkan beberapa kawasan gelap sepenuhnya, kata Noor E Jahan Ali Akhbar, 24.

Jahan, pelajar tahun akhir di State University of New York di Buffalo, terpaksa tinggal di rumah pada hari Isnin walaupun hari itu adalah hari jadinya.

"Angin semakin kencang dan hujan lebat pada awal hari ini," katanya semasa temubual telefon, Selasa.

Pelajar pasca siswazah Azlina Abd Aziz, 39, yang tinggal di Manhattan, berkata dia memastikan menyimpan air minuman dan makanan dalam tin.

"Walau bagaimanapun, kawasan kejiranan saya yang terletak berhampiran Universiti Columbia, berada di atas tanah tinggi dan tidak terjejas teruk," katanya.

Amy Tan, seorang pelajar, 22 tahun di City University, berkata dia telah pergi ke pasar raya tempatan pada hujung minggu untuk mendapatkan bekalan makanan tetapi barang keperluan telah habis, memaksa dia untuk tinggal dengan rakan-rakan.

"Saya telah pergi ke pasar raya tempatan untuk mendapatkan bekalan bateri dan roti tetapi telah habis. Jadi saya memutuskan untuk menginap di tempat kawan.

"Keretapi bawah tanah, yang merupakan mod utama pengangkutan di sana telah ditutup sejak Ahad," katanya.

Indrani Kopal, dari Hofstra University, Hempstead, berkata kelas telah dibatalkan selama dua hari.

"Sesuatu yang baik apabila kafeteria universiti kekal dibuka jadi saya masih boleh lari ke dewan makan untuk mendapatkan makanan panas," katanya.

"Bekalan elektrik terus dipotong jadi saya tidak dapat menyiapkan tugasan saya."

Lynn Goh, pelajar Malaysia yang belajar di Universiti Columbia, berkata dia mendengar tingkap asrama pecah dan serpihan terbang melalui tingkap yang terbuka.

"Warga New York dikenali akan meraikan bencana alam yang jarang berlaku dengan berparti. Saya fikir tindakan ini adalah sebahagian daripada mekanisme dalam usaha untuk terus hidup di bandar ini. "

Pelajar Cher Lyn berkata keadaan adalah "sangat berangin, hujan".

"Saya tidak menyimpan banyak bekalan makanan kerana ramai di antara kami fikir ia tidak akan menjadi begitu buruk. Apabila bekalan elektrik terputus dan mula berlaku banjir berhampiran sungai dan jeti, jelas sekali ini adalah serius," katanya.

Sesetengah pelajar melarikan diri daripada ribut sepenuhnya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan