Petronas Keluar Notis 'Dasar Tidak Menerima Hadiah' Syarikat Berkuat Kuasa Serta-Merta

Diterbitkan: Rabu, 31 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Petronas, pada Rabu mengumumkan 'Dasar Tidak Menerima Hadiah' syarikat dalam usaha menerapkan nilai-nilai integriti dan amanah dalam segala aspek urusan perniagaannya.

Dasar yang berkuat kuasa serta merta ini diperkenalkan untuk mengelak daripada berlakunya konflik kepentingan atau timbulnya persepsi tentang wujudnya konflik kepentingan melibatkan pihak tertentu.

"Pengenalan dasar ini bertujuan mengelakkan sebarang konflik kepentingan atau timbulnya sebarang persepsi wujudnya konflik kepentingan melibatkan mana-mana pihak yang terlibat di dalam sebarang urusniaga kini dan di masa-masa akan datang di antara Petronas dan sebarang pihak luar," demikian menurut notis 'Dasar Tidak Menerima Hadiah' yang dikeluarkan dalam akhbar tempatan, Rabu.

Di bawah dasar ini, kakitangan Petronas tidak dibenarkan menerima sebarang hadiah berbentuk peribadi daripada mana-mana pihak luar yang mempunyai kepentingan perniagaan dengan Petronas.

Selain itu, kakitangan Petronas juga tidak dibenarkan memberi sebarang hadiah berbentuk peribadi kepada mana-mana pihak luar.

"Walau bagaimanapun, hadiah bersifat cenderahati korporat yang disampaikan kepada pihak Syarikat oleh rakan kerjasama atas tujuan perniagaan yang sah adalah dibenarkan," menurut notis yang dikeluarkan bersaiz separuh muka surat itu.

iklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan