Kaji Semula Klasifikasi Kesalahan Berkaitan Daun Ketum, Hidu Gam - Pengasih - Berita Semasa | mStar

Kaji Semula Klasifikasi Kesalahan Berkaitan Daun Ketum, Hidu Gam - Pengasih

Diterbitkan: Ahad, 28 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengasih Malaysia menggesa Peguam Negara mengkaji semula kesalahan menggunakan daun ketum yang kini mengikut Akta Racun kepada Akta Dadah Berbahaya, selain mengklasifikasikan kegiatan menghidu gam sebagai kesalahan di bawah akta sama.

Presidennya, Datuk Mohd Yunus Pathi berkata langkah itu perlu untuk membanteras penyalahgunaan daun ketum yang boleh membuatkan peminum air daripada daun itu menjadi penagih jika mengambilnya berulangkali termasuk dicampur dengan minuman tertentu.

Beliau berkata satu kajian yang dijalankan Pengasih melibatkan lebih 10,000 responden mendapati ada dalam kalangan dewasa berusia sekitar 40-an meminum air ketum dicampur dengan kopi atau minuman lain untuk meningkatkan tenaga.

"Ini bermakna ia bukan sahaja diambil oleh penagih malah menjadi amalan harian pihak lain yang boleh membawa mudarat jika diambil berulangkali secara berterusan," katanya kepada pemberita di Rumah Pengasih di sini, Ahad.

Mohd Yunus menyifatkan kegiatan menghidu gam sebagai masalah serius dan lebih membimbangkan kerana ia melibatkan remaja dan kanak-kanak. "Sehingga kini belum ada undang-undang khusus mengenai perkara ini sedangkan menghidu gam amat merbahaya kerana boleh menjejaskan otak selain mendorong kepada perbuatan jenayah dan gejala sosial," kata Mohd Yunus.

Beliau mencadangkan supaya kerajaan mengkaji semula program jagaan lanjutan bagi bekas penagih dadah kerana ada aspek yang dilihat menjadi penghalang untuk golongan itu menjalani kehidupan seperti biasa. -BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan