Lawatan Pegawai Kesihatan Langkah Pastikan Taska Selamat - Berita Semasa | mStar

Lawatan Pegawai Kesihatan Langkah Pastikan Taska Selamat

Diterbitkan: Jumaat, 26 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Pegawai kesihatan akan melawat taska dengan kerap untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan jagaan mereka.

Pasukan kesihatan akan memeriksa premis untuk menentukan sama ada ia bersih dan selamat, dan pekerja layak untuk menjaga bayi dan kanak-kanak.

Ini mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan yang dikeluarkan pada Selasa ekoran beberapa insiden di premis ini, termasuk bayi tersedak susu.

Kementerian itu berkata: "Negara ini sejak kebelakangan ini dikejutkan dengan bilangan kematian yang dilaporkan di taska seperti insiden tersedak susu dan lain-lain yang mungkin disebabkan kecuaian pengusaha atau pekerja.

"Kejadian ini juga boleh dikaitkan dengan kekurangan latihan yang diberikan kepada kakitangan, langkah-langkah keselamatan yang tidak mencukupi di premis dan kurang pemantauan.

"Adalah penting bagi pegawai kesihatan melawat taska untuk memastikan operator mematuhi semua peraturan untuk kesejahteraan kanak-kanak kerana mereka mudah terdedah kepada penyakit seperti penyakit tangan, kaki dan mulut serta kecederaan."

Pengendali taska akan diberikan laporan mengenai penilaian pegawai dalam tempoh sebulan selepas lawatan mereka dengan cadangan untuk penambahbaikan jika diperlukan, kata kementerian itu.

"Diharapkan supaya pengendali akan mengambil serius cadangan untuk mencegah kemalangan atau kematian atau penyebaran virus apa-apa di premis mereka daripada berulang lagi," tambahnya.

Kementerian itu berkata, pemeriksaan taska selaras dengan keperluan di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mengenai Hak Kanak-Kanak di mana Malaysia telah menandatanganinya.

Garis panduan itu menentukan taska sebagai tempat menjaga kanak-kanak di bawah umur empat tahun dengan bayaran, dan boleh ditemui di kawasan perumahan, tempat kerja dan dalam masyarakat secara umum.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan