Kekurangan Telur Akibat Penghapusan Ayam Tua - Berita Semasa | mStar

Kekurangan Telur Akibat Penghapusan Ayam Tua

Diterbitkan: Khamis, 25 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Hampir lima ratus juta ayam tua dihapuskan bagi mengurangkan kos pengeluaran sehingga menyebabkan kekurangan bekalan telur di seluruh negara dan mengakibatkan peningkatan harga telur sebanyak dua sen.

Kekurangan hampir 5 % jumlah telur dalam industri iaitu bersamaan dengan penghapusan 25 juta ekor ayam yang menghasilkan 22 juta telur sehari.

Di mana sekurang-kurangnya 80% daripada kos pengeluaran berjaya dikurangkan, menurut petani.

Pengerusi Persekutuan Persatuan Peladang Ternakan, Yap Hoong Chai berkata krisis makanan ternakan global akibat bencana kemarau berterusan di Amerika Syarikat - pengeluar jagung dan kacang soya terbesar di dunia- telah memaksa petani untuk menghapuskan ayam-ayam tua.

Beliau berkata petani biasanya akan menghapuskan kira-kira 10% daripada ayam tua setiap kitaran (satu hingga tiga bulan, bergantung kepada saiz ladang) bagi memberi tempat kepada ayam yang lebih produktif, namun baru-baru ini jumlah penghapusan ayam meningkat kepada lebih 10%.

"Sejak makanan ternakan seperti jagung dan kacang soya meningkat harga sehingga 80% tahun lalu, petani terpaksa mengurangkan kos pengeluaran," katanya.

Beliau berkata satu tan jagung yang dijual pada harga RM800 pada tahun 2011 kini kos RM1,200 manakala harga makan kacang soya yang diimport meningkat daripada RM1, 200 kepada RM2, 200.

"Para petani telah cuba untuk mengekalkan harga telur, malah pernah menjual di bawah kos,

"Selagi harga makanan ternakan kekal tinggi kita perlu menaikkan harga untuk terus hidup," katanya.

Beliau berkata bahawa ia akan mengambil petani purata 1-3 kitaran untuk menambah kekurangan ayam disebabkan oleh penghapusan tersebut.

Yap menambah: "penghapusan tambahan hanya langkah sementara kerana terpaksa mengimbangi penawaran dan permintaan, petani perlu menggantikan lapisan ayam yang dimusnahkan dalam beberapa kitaran. "

Beliau berkata harga telur ayam Gred A dan B telah meningkat daripada 26 sen kepada 28 sen, dan dari 32 sen kepada antara 34 sen dan 37 sen bagi setiap telur.

Walaupun kekurangan telur untuk memenuhi permintaan tempatan, namun kira-kira tiga juta telur masih dieksport ke Singapura pada setiap hari, katanya.

"Singapura adalah pasaran tradisional kami. Kami telah mengeksport telur selama bertahun-tahun dan tidak menjangka sebarang pengurangan dalam bekalan kepada mereka dalam masa ini, "katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, eksport telur ke Hong Kong melalui persatuan itu telah dihentikan.

Satu kajian yang dilakukan oleh Pengguna Penyelidikan dan Pusat Sumber di tiga pasar raya besar di Lembah Klang antara 13 - 21 Oktober menunjukkan kenaikan harga sebanyak 5% bagi telur ayam Gred B dan 0.4% bagi Gred A telur.

Kemarau di Amerika Syarikat, yang bermula pada pertengahan 2012, dikatakan terburuk dalam tempoh 25 tahun dan secara tidak langsung mengurangkan secara drastik output jagung dan kacang soya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan