Penduduk Dinasihati Waspada Tanda-Tanda Tanah Runtuh - Berita Semasa | mStar

Penduduk Dinasihati Waspada Tanda-Tanda Tanah Runtuh

Diterbitkan: Rabu, 24 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CAMERON HIGHLANDS: Sebanyak 21,000 kawasan telah dikenal pasti terdedah kejadian tanah runtuh di seluruh negara dan dalam musim semasa antara monsun, Kementerian Kerja Raya telah meminta orang ramai untuk peka terhadap "tanda-tanda amaran awal" tanah runtuh di kawasan kediaman mereka.

Menteri, Datuk Seri Shaziman Abu Mansor berkata kira-kira 16,000 atau 76 peratus daripada kawasan, yang dikenal pasti melalui bahagian kejuruteraan cerun kementerian, di Semenanjung Malaysia, diikuti oleh kira-kira 3,000 di Sabah dan 2000 di Sarawak.

"Kami mahu mengingatkan pengguna jalan raya dan orang-orang yang tinggal di kawasan berbukit bahawa risiko tanah runtuh adalah lebih tinggi semasa musim hujan. Mereka mesti memaklumkan kepada pihak berkuasa tempatan jika terdapat sebarang tanda-tanda hakisan tanah dan berpindah segera,"katanya semasa lawatan ke lokasi kejadian tanah runtuh di sini, Selasa.

Beliau telah mengarahkan negeri Jabatan Kerja Raya, terutama di Perak, supaya sentiasa berwaspada tanda-tanda tanah runtuh yang berkemungkinan.

Beliau berkata penduduk perlu melihat pokok-pokok yang jatuh sendiri atau batu atau serpihan jatuh dari cerun.

"Tidak perlu untuk panik. Penduduk hanya perlu memahami tanda-tanda awal,” katanya.

Shaziman berkata kementeriannya telah menjalankan "inventori" pada semua lereng tanah runtuh sering berlaku di negara ini untuk tampil dengan peta yang komprehensif yang memperincikan semua 21.000 kawasan.

"Data termasuk jenis tanah, sejarah cerun, tahap bahaya dan risiko yang terlibat dan sama ada ia pernah runtuh sebelum ini," katanya.

Maklumat itu akan membantu untuk menentukan kawasan yang paling kritikal diberi keutamaan dari segi kerja-kerja penyelenggaraan, katanya.

Kementerian telah dibelanjakan RM221.6mil daripada RM360mil yang diperuntukkan untuk melindungi cerun tahun ini.

Antara projek yang telah siap berada di sepanjang Jalan Simpang Pulai-Lojing-Gua Musang-Kuala Berang laluan, yang merupakan antara "kawasan berisiko tinggi" yang dikenal pasti.

Beliau berkata RM84mil telah diperuntukkan untuk kerja-kerja pemulihan ini sahaja, yang mempunyai jumlah laporan tertinggi.

Beliau menambah bahawa kawasan di Sabah adalah yang paling sukar kerana landskapnya.

Menurut Ketua Jabatan Unit Kejuruteraan Cerun dan Kerja Awam, Dr Che Hassandi Abdullah, proses pengumpulan data bagi inventori dijangka dilakukan menjelang Jun tahun depan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan