Laporan Bank Dunia, Malaysia Negara Ke-12 Mesra Perniagaan - Berita Semasa | mStar

Laporan Bank Dunia, Malaysia Negara Ke-12 Mesra Perniagaan

Diterbitkan: Rabu, 24 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Malaysia merupakan negara ke-12 yang paling mesra-perniagaan (business friendly) di peringkat global dan pertama di segi kemudahan mendapatkan kredit mengikut laporan Bank Dunia.

Ini adalah kedudukan tertinggi yang pernah dicapai sejak Bank Dunia dan Perbadanan Kewangan Antarabangsa menyusun ranking tahunan pada tahun 2005.

Menurut Doing Business 2013: Peraturan bijak untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana Saiz yang dikeluarkan Selasa, Malaysia merupakan negara keempat di dunia yang melindungi pelabur.

Kedudukan Malaysia telah meningkat dari kedudukan ke- 23 pada tahun 2010 hingga ke-18 tahun ini.

Ranking terbaru ini meletakkan Malaysia sebagai negara yang sangat dihormati oleh negara ekonomi lain seperti Sweden (13), Taiwan (ke-16), Jerman (20), Jepun (ke-24) dan Switzerland (28).

Pengarah Bank Dunia bagi Malaysia, Annette Dixon memuji Malaysia sebagai negara "yang sentiasa berusaha untuk mengurangkan kos untuk menjalankan perniagaan".

"Ini akan membantu memacu pertumbuhan sektor swasta, terutamanya jika Malaysia meneruskan kejayaan dalam berhadapan cabaran jangka panjang, seperti meningkatkan kualiti pendidikan," katanya dalam satu kenyataan.

Ekonomi Kanan Bank Dunia Malaysia, Frederico Gil Sander memuji negara dalam terus meningkatkan "kualiti peraturan domestik".

"Ia mempunyai potensi besar untuk tenaga sektor swasta apabila digabungkan dengan pelaksanaan berperingkat inisiatif pembaharuan strategik terutamanya liberalisasi sektor perkhidmatan dan penguatkuasaan undang-undang persaingan baru," kata Sander.

Laporan ini meliputi tempoh dari Jun 2011 hingga Jun 2012, dan ranking berdasarkan taksiran peraturan dalam bidang perniagaan utama serta kecekapan pentadbiran cukai dan memudahkan perdagangan merentasi sempadan.

Laporan turut memuji Malaysia dalam menubuhkan Pemudah peringkat jawatankuasa antara kementerian untuk reformasi peraturan perniagaan dan prosedur, dan mengakui negara ini sebagai antara 10 reformis atas ekonomi di rantau APEC.

Bekas Presiden Dewan Perdagangan Amerika-Malaysia, Datuk Nicholas Zefferys berkata ranking adalah "pencapaian terhebat" yang mencerminkan usaha berterusan negara untuk menjadi antara yang terbaik di dunia.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan