Fasa Kedua Program Transformasi Imigresen Dilaksana Disember - Hishammuddin - Berita Semasa | mStar

Fasa Kedua Program Transformasi Imigresen Dilaksana Disember - Hishammuddin

Diterbitkan: Selasa, 23 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Fasa kedua Program Transformasi Jabatan Imigresen bermula Disember depan dan akan memberi fokus kepada aspek penambahbaikan skim perkhidmatan dan pemantapan fungsi penguatkuasaan agensi berkenaan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata dua fungsi penguatkuasaan yang akan diberi tumpuan ialah pemantapan organisasi serta pemantapan personel dan logistik.

"Pemantapan organisasi menumpukan kepada Unit Risikan dan Analisis selain melihat keperluan logistik bersesuaian dengan tuntutan semasa," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Kesatuan Perkhidmatan Imigresen Semenanjung Malaysia di sini Selasa.

Beliau berkata fasa kedua itu turut membabitkan penubuhan kumpulan fokus yang akan melihat bagaimana perkongsian maklumat dan risikan dapat dilaksanakan dengan negara luar yang ada hubungan dua hala.

Hishammuddin berkata kumpulan itu juga akan menganalisis data-data yang diperoleh menerusi program yang dilaksanakan sebelum ini seperti program 6P ([program penyelesaian menyeluruh pekerja asing dan pendatang tanpa izin).

"Selain memberi tumpuan kepada penguatkuasaan, bidang latihan di pusat latihan sedia ada juga akan dipertingkat termasuk kemungkinan mewujudkan akademi baharu di lokasi yang akan dikenal pasti," katanya.

Sejumlah 2,300 anggota penguatkuasaan di seluruh negara juga akan diberi latihan secara berperingkat bagi memastikan anggota sentiasa bersedia dengan kemahiran yang tinggi serta kelengkapan terbaik. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan