Kos Membaiki Kenderaan Berusia Lebih Lima Tahun Lebih Tinggi - Berita Semasa | mStar

Kos Membaiki Kenderaan Berusia Lebih Lima Tahun Lebih Tinggi

Diterbitkan: Jumaat, 19 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Jika anda memiliki sebuah kereta berusia lebih dari lima tahun dan terbabit dengan kemalangan, bersedialah menerima tekanan daripada syarikat insurans dan bengkel, yang mengkehendaki anda membayar lebih atau berpuas hati dengan alat ganti tidak berkualiti.

Syarikat insurans menetapkan bahawa alat ganti tidak seharusnya baru dan tidak seharusnya diganti dengan yang tulin mengikut umur kenderaan.

Alat ganti baru hanya akan dipasang jika pemilik bersetuju untuk membayar caj "betterment" yang biasanya antara lima peratus dan 40 peratus daripada harga penggantian.

Bengkel motor mengeksploitasi keadaan ini dengan memasang alat ganti tiruan dan menyatakan ia baru atau asli.

Pemilik perlu membuat perbezaan berapa yang sedia dibayar syarikat insurans dan apa yang dicaj oleh bengkel.

Daripada 9,721,447 kereta di jalan raya, 1,984,140 berusia lebih dari lima tahun.

Pengurus operasi liga sukan berusia 36 tahun mempunyai pengalaman tipikal.

Shamim Imran menyedari fasal alat ganti apabila dia menghantar Proton Satria GTi berusia 12 tahun untuk dibaiki selepas ia rosak bulan lepas.

Setelah mengambil polisi insurans komprehensif, dia menganggap keseluruhan bil pembaikan akan ditanggung.

Sebaliknya, syarikat insurans hanya meluluskan RM5,000 untuk bengkel menggantikan pencucuh kereta, sistem penggera dan stereng.

"Tetapi saya difahamkan alat ganti tiruan akan digunakan untuk kereta saya. Jika saya mahu yang asli, saya terpaksa menambah sebanyak 40 peratus sebagai caj 'betterment'," katanya.

Dia berkata bahawa syarikat insuransnya telah mempersetujuinya dengan bengkel panel.

"Menurut mereka, peraturan Bank Negara membenarkan bahagian alat ganti kenderaan berusia 10 tahun dan ke atas digantikan dengan alat ganti tiruan.

"Saya bingung. Saya fikir insurans akan memberi kebaikan terhadap sebarang tuntutan kerosakan," kata Shamim, sambil menambah beberapa orang rakannya turut mendapat tawaran yang serupa daripada bengkel panel mereka.

Ahninaroah Mohd Noor dari Kuala Lipis berkata bahawa bengkel panelnya memasang alat ganti tiruan pada Proton Wira berusia lapan tahunnya selepas kemalangan yang merosakkan bumper depan, lampu, radiator dan tangki air.

"Saya telah diberikan RM4,000 untuk membaikinya. Apabila kereta pulang dari bengkel ia kelihatan elok," kata guru berusia 29 tahun ini.

Tetapi dia terperasan bahawa logo Proton yang baru ditukar mula pudar selepas beberapa hari.

"Apabila saya menggoncang bumper depan, ia jatuh dan saya menyedari bahawa saya telah diberi alat ganti tiruan," kata Ahninaroah, yang mengadu kepada syarikat insurans tetapi perkara itu tidak pernah diselesaikan.

"Saya akhirnya perlu menggantikannya dengan alat ganti tulin dengan duit saya sendiri."

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan