Sultan Belum Luluskan Mesyuarat Khas Isu Talamgate - Berita Semasa | mStar

Sultan Belum Luluskan Mesyuarat Khas Isu Talamgate

Diterbitkan: Selasa, 16 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Sultan Selangor masih belum memberikan persetujuan untuk mengadakan perhimpunan mesyuarat negeri khas bagi membincangkan isu-isu Talam dan air untuk diadakan di persidangan yang sama dengan pengumuman Bajet negeri pada 19 Nov.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, Sultan Sharafuddin Idris Shah masih belum membuat keputusan mengenai mesyuarat khas tetapi telah bersetuju pada 19 Nov untuk membentangkan Bajet negeri.

"Kami akan mematuhi apa sahaja titah Sultan. Malah, beberapa wakil negeri juga telah menyatakan pandangan bahawa persidangan khas tidak perlu, " Khalid berkata kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua negeri jabatan di sini, Isnin.

Kerajaan negeri akan mengadakan perbincangan khas selama dua minggu sebelum Nov 19 bagi membincangkan Kertas Putih mengenai pemulihan hutang Talam dan penyusunan semula air serta bilangan pengundi baru di negeri ini, yang mana Khalid telah dilabelkan sebagai "mencurigakan".

(Kertas Putih adalah kerajaan atau laporan berwibawa yang lain mengenai isu utama dengan menyediakan maklumat atau cadangan).

Pada 3 Julai MCA Young Professionals Ketua Biro Datuk Chua Tee Yong telah mencabar Kerajaan Negeri Selangor untuk menjelaskan bagaimana cara mereka memulihkan hutang RM392mil dari Talam yang menjadi persoalan.

Kerajaan negeri dikatakan telah memperolehi RM392mil dan memperoleh aset tambahan bernilai RM284mil dari Talam, menjadikan jumlah perolehan untuk RM676mil. Ini bermakna pembelian RM676mil aset dikatakan menjadi sebahagian daripada perjanjian itu RM1 bilion.

Mengenai perkara berasingan, Khalid berkata beliau akan bercakap dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai cadangan dari sebuah syarikat Kanada yang menggunakan teknologi membran bagi meringankan masalah kekurangan air akan berlaku di negeri ini.

Beliau mendakwa teknologi tersebut akan menghasilkan keputusan yang sama dengan kos projek berbilion-bilion ringgit Langat2.

"Teknologi Membran akan menjana satu juta liter air yang dirawat setiap hari, yang akan menjadi sama nilainya seperti loji rawatan Langat 2 apabila ia siap.

"Selain itu, pelaksanaan teknologi membran akan menelan kos tidak lebih daripada RM800mil berbanding kos Langat 2, iaitu kira-kira RM2.5bil untuk RM3 bilion."

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan