Aliran MRT ke-2 dan ke-3 Tunggu Kelulusan Kerajaan - Berita Semasa | mStar

Aliran MRT ke-2 dan ke-3 Tunggu Kelulusan Kerajaan

Diterbitkan: Selasa, 16 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan sudah menjalankan kajian kemungkinan pembinaan besar-besaran kedua dan ketiga mass rapit transit (MRT) dan akan membuat keputusan pada awal 2013, kata Pengarah Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), Datuk Ahmad Suhaili Idrus.

Beliau berkata barisan kedua dipanggil Circle Line merupakan garis orbit utama di sekitar Kuala Lumpur manakala yang ketiga adalah agak serupa dengan baris pertama (Sungai Buloh ke Kajang).

"Laluan untuk laluan ketiga beralih utara sedikit dan melalui Selayang ke Seri Kembangan dari barat laut ke tenggara trajektori," kata Ahmad.

Beliau berkata projek mega MRT bertujuan mengurangkan kadar kesesakkan di Kuala Lumpur kerana terdapat terlalu banyak kereta baru di jalan raya.

"Bilangan kereta baru yang memasuki jalan raya setiap tahun adalah kira-kira setengah juta, manakala sembilan juta motosikal.

"Ini adalah satu jumlah yang sangat besar untuk ditangani dan tiada penambahan lebuh raya baru yang boleh menampung kesemua kenderaan baru setiap tahun.

"Itulah sebabnya kita memerlukan peningkatan dalam kapasiti rel untuk mencapai pengangkutan awam 50 peratus (penumpang) pada 2020," katanya.

Beliau mengakui bahawa tahap pengangkutan penumpang awam hari ini pada kira-kira 17 peratus adalah "sangat rendah" berbanding bandar-bandar lain seperti Hong Kong pada 87 peratus dan Singapura pada hampir 60 peratus.

"Projek MRT adalah projek infrastruktur terbesar negara ini yang pernah dijalankan selepas Lapangan Terbang Antarabangsa KL.

"51km panjang dari Sungai Buloh ke Kajang akan mangambil kos sekitar RM38bil," katanya di GCC-Malaysia Trade Forum Pelaburan 2012.

Beliau berkata, kerajaan sedang serius mempertimbangkan pautan kereta api berkelajuan tinggi antara KL dan Singapura.

"Ini adalah kereta api kelajuan tinggi dan bergantung kepada reka bentuk (kereta api) julat kelajuan dari 350 km / j kepada 450 km / h tetapi kita mungkin akan bermula dengan paling rendah (pelbagai kelajuan). Ia juga sangat cekap dan boleh mengurangkan masa perjalanan antara 2 dan 2.5 jam.

"Ini bukan perkara baru bagi negara-negara seperti Jepun, China, Taiwan dan Eropah. Ini adalah satu projek yang akan mengubah perjalanan antara KL ke Singapura dan ia akan memberi manfaat kepada kedua-dua negara dalam jangka panjang, "katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir berkata dalam ucapannya pada majlis yang sama menandatangani Malaysia-GCC Perjanjian Rangka Kerja dalam bidang ekonomi, perdagangan, pelaburan dan kerjasama teknikal pada awal tahun lepas akan membuka jalan bagi Perjanjian Perdagangan Bebas antara Malaysia dan GCC dengan lebih cepat.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan