Kamera AES Terbukti Kurangkan Kadar Kemalangan - Kong

Diterbitkan: Ahad, 14 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SITIAWAN: Keselamatan orang awam tidak harus dikompromi kerana kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) telah terbukti mengurangkan kadar kemalangan, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata.

Beliau berkata kedua-dua majlis perbandaran di Pulau Pinang sepatutnya lebih berhati-hati apabila membuat kenyataan tidak mahu bekerjasama dengan kementerian untuk memasang kamera.

"Persatuan Pengguna Pulau Pinang juga telah menggesa kerajaan untuk menubuhkan kamera tanpa melengahkannya lagi," katanya selepas menyampaikan cermin mata percuma kepada 239 penduduk miskin di ibu pejabat MCA Lumut pada Ahad.

"Mereka rasa ia adalah kepentingan dan rakyat perlu dididik untuk mematuhi undang-undang lalu lintas," katanya.

Kong, bagaimanapun berkata beliau masih belum menerima sebarang laporan mengenai Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Prai untuk menolak pemasangan kamera AES.

Beliau juga berkata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng akan mendapatkan maklum balas daripada kedua-dua majlis perbandaran berhubung isu ini.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Majlis Perbandaran Pulau Pinang telah menolak pemasangan AES kerana ia satu bebanan kepada rakyat dan ia tidak direka berdasarkan pelan trafik.

Sejumlah 39 kamera AES untuk perangkap kelajuan dan 18 kamera di persimpangan lampu isyarat dirancang akan dipasang di Pulau Pinang.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan