GiatMara Main Peranan Latih Tenaga Kerja Berilmu Dan Berinovasi

Diterbitkan: Ahad, 14 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PASIR GUDANG: Kewujudan 231 buah pusat GiatMara di negara ini masih relevan dan ia merupakan antara institusi yang penting melahirkan modal insan berilmu dan berinovasi sekali gus menepati keperluan semasa pada masa kini.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, melalui kursus-kursus pendek yang ditawarkan seramai kira-kira 300,000 tenaga mahir tempatan berjaya dilahirkan sehingga hari ini.

"Tidak semua pelajar dapat peluang masuk universiti serta politeknik, namun kerajaan tidak melupakan mereka dengan mewujudkan peluang bagi mereka yang tercicir selepas persekolahan untuk sama-sama memainkan peranan dalam pembangunan negara.

"Jadi dalam soal ini, GiatMara memainkan peranan menyediakan peluang kepada pembelajaran kemahiran tidak kira lapisan masyarakat," katanya selepas merasmikan GiatMara Pasir Gudang dan Penyampaian Hadiah Pertandingan Inovasi GiatMara 2012, di sini, Ahad.

Majlis turut dihadiri oleh Ketua Pengarah Mara Datuk Ibrahim Ahmad, Pengerusi GiatMara Malaysia, Datuk Shahiruddin Ab. Moin, dan Ketua Pegawai Eksekutif GiatMara, Meryam Majid. Menurutnya pada masa kini ramai anak muda memasuki pasaran kerja tanpa kemahiran dan menjadi peranan GiatMara untuk menyediakan program relevan dengan keperluan semasa negara seperti pembangunan Iskandar Malaysia dan projek minyak dan gas di Pengerang.

Sehubungan itu katanya, rakyat perlu mengambil manfaat atas kemudahan pembelajaran yang disediakan oleh kerajaan.

Dalam masa yang sama beliau juga berharap GiatMara membuka peluang kepada pelatih bukan bumiputera untuk mempelajari kemahiran kerana situasi dunia kini adalah ekonomi berasaskan pengetahuan yang memerlukan negara berjaya mendepani cabaran dan persaingan.

"Ini penting supaya kita boleh menjadi pemain aktif di peringkat global. Wujudkan ruang dan peluang kepada semua kaum yang mana wakil rakyat perlu galakkan anak-anak muda turut serta," katanya. BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan