Gesaan Lantik Hakim Wanita Peringkat Rayuan

Diterbitkan: Jumaat, 12 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) pada Jumaat disaran supaya melantik hakim wanita di peringkat Mahkamah Rayuan bagi memberi peluang kepada golongan itu membuat keputusan di peringkat dasar yang lebih tinggi.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Bahagian Sokongan Keluarga Jabatan Kehakiman Syariah (BSK) Datuk Kamilia Ibrahim berkata ruang yang seimbang perlu diberikan kepada wanita untuk mengisi jawatan penting dalam mengemudi kehakiman syariah.

"Tidak timbul tanggapan bahawa hakim wanita akan lebih emosional ataupun hanya menyebelahi kaum wanita ketika mengendalikan sesuatu kes," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Ini kerana seseorang hakim itu terikat dengan hukum syarak, undang-undang, keterangan serta pembuktian sebelum mengeluarkan keputusan, katanya.

Terdahulu, beliau menerima kunjungan sepuluh hakim daripada Sudan termasuk tiga Hakim wanita Mahkamah Rayuan Syariah.

Kamalia berkata banyak kes di Mahkamah Syariah juga melibatkan kes kekeluargaan, oleh itu dirasakan lebih wajar perspektif golongan wanita di peringkat rayuan.

"Ramai wanita kini mempunyai kelayakan syariah yang tinggi, berpengalaman luas serta berkemahiran yang membolehkan mereka memikul tanggungjawab itu," katanya.

Mengambil contoh pelantikan lima orang wanita sebagai hakim di Mahkamah Rendah di seluruh negara sejak 2010, setakat ini tiada rugutan diterima yang mempertikai kewibawaan hakim-halim itu mengendalikan kes.

Di Mahkamah Sivil pelantikan hakim telah lama dibuat, sehingga kini terdapat dua hakim wanita di peringkat Mahkamah Persekutuan, empat di Mahkamah Rayuan dan 30 di Mahkamah Tinggi. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan