Semua Dalam Satu Pemeriksaan Di Sekatan Jalan Raya - Berita Semasa | mStar

Semua Dalam Satu Pemeriksaan Di Sekatan Jalan Raya

Diterbitkan: Rabu, 10 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sekatan jalan raya pada masa depan akan menjadi yang komprehensif di mana pemandu boleh diperiksa bukan hanya melalui plat memandu laju tetapi juga lesen, cukai jalan dan pelbagai kesalahan lain.

Ini mungkin dilaksanakan melalui pendekatan bersepadu dalam operasi penguatkuasaan oleh jalan raya dan pelbagai agensi penguatkuasaan trafik di negara ini seperti polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Agensi-agensi ini, bersama-sama dengan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya, serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Perbadanan Putrajaya (PPJ) telah merangka satu prosedur operasi standard (SOP) untuk membantu menyelaraskan proses penguatkuasaan ke atas kesalahan trafik.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, langkah ini akan menghapuskan pertindihan kerja penguatkuasaan.

"Oleh kerana terdapat begitu banyak agensi, maka banyak perkara mengelirukan dari segi peranan agensi masing-masing.

"Itulah sebabnya SOP ini dicipta untuk menjadi satu garis panduan operasi bagi semua agensi sama ada ia menjadi operasi bersama atau sebaliknya," katanya selepas menandatangani SOP di Bukit Aman, Selasa.

Ismail menjelaskan Jawatankuasa Pengangkutan Jalan Penguatkuasaan Operasi baru akan ditubuhkan yang terdiri daripada wakil-wakil dari pelbagai agensi terlibat akan bertemu setiap tiga bulan untuk membincangkan dan memperbaiki SOP.

"Mudah-mudahan, ini akan membuat kita semua lebih cekap dalam proses operasi dan membantu mewujudkan persepsi awam yang lebih baik kepada kita," katanya.

Beliau menambah bahawa SOP itu juga akan melibatkan perkongsian maklumat antara agensi-agensi, termasuk menyenarai hitam.

"Bagaimanapun, ia belum lagi dilaksanakan tetapi kita sedang berusaha ke arah itu," kata Ismail.

Beliau menambah bahawa dengan penglibatan DBKL, jawatankuasa itu akan cuba untuk mendapatkan penyertaan semua majlis tempatan.

Ismail berkata bahawa ujian terhadap SOP baru akan diadakan dalam masa sebulan untuk melihat bagaimana sistem kerja baru ini beroperasi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan