Rundingan Damai Filipina-MILF Di KL Berjaya - Berita Semasa | mStar

Rundingan Damai Filipina-MILF Di KL Berjaya

Diterbitkan: Isnin, 8 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) telah mencapai apa yang telah digambarkan sebagai peristiwa bersejarah dengan menjalin "Perjanjian Rangka Kerja di Bangsamoro", yang dijangka akan dimeterai pada 15 Okt.

Ia tercapai selepas pusingan ke-32 perbincangan penerokaan antara panel berunding daripada kedua-dua pihak di sini dari 2 hingga 7 Oktober .

Satu kenyataan bersama dikeluarkan selepas tamat perbincangan di Kuala Lumpur berkata perjanjian rangka kerja itu berkhidmat sebagai seni bina yang menyeluruh bagi proses damai Mindanao dan menyediakan asas bagi keamanan yang adil dan berkekalan di Mindanao.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kedua-dua pihak telah menunjukkan hasrat untuk menamatkan dekad keganasan, dan memuji usaha mereka untuk menandatangani perjanjian damai.

"Saya juga memberi pujian khas untuk Presiden (Benigno) Aquino atas komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada keamanan di Filipina.

"Saya amat gembira bahawa melalui perjanjian bersejarah ini, hak, maruah dan kemakmuran masa depan rakyat Bangsamoro akan dilindungi, manakala pada masa yang sama, kedaulatan dan perlembagaan di Filipina akan dikekalkan," katanya dalam satu kenyataan.

Najib berkata beliau berbesar hati bahawa Malaysia berjaya memudahkan rundingan sejak tahun 2001, dan membawa Pasukan Pemantauan Antarabangsa dari tahun 2004.

"Dalam menghormati janji yang dibuat kepada Yang Dipertua, saya tidak sabar-sabar untuk ke Manila menyaksikan majlis menandatangani perjanjian tersebut," katanya.

Wakil kerajaan Filipina Marvic Leonen berkata suruhanjaya peralihan akan dibentuk untuk menggubal undang-undang Bangsamoro.

Kenyataan bersama pada perjanjian damai, yang disaksikan oleh fasilitator Malaysia Tengku Datuk Ab Ghafar Tengku Mohamed, telah ditandatangani oleh pihak kerajaan Filipina Leonen dan ketua perunding MILF Mohagher Iqbal.

Di Sepang, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak mahu mengambil kredit untuk perjanjian damai tersebut.

"Saya amat gembira Malaysia, kerajaan Filipina dan mereka yang terlibat telah bersetuju untuk penyelesaian ini," katanya selepas majlis penyampaian hadian Hijau Proton Cabaran Mobiliti 2012 pada Ahad.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan