Rumah PR1MA Akan Didirikan Atas Tapak Projek Yang Tidak Dibangunkan - Berita Semasa | mStar

Rumah PR1MA Akan Didirikan Atas Tapak Projek Yang Tidak Dibangunkan

Diterbitkan: Jumaat, 5 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Tanah terbiar akan diperuntukkan untuk membina rumah mampu milik bagi kumpulan berpendapatan sederhana, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Sebagai contoh, tanah yang diperuntukkan untuk membangunkan sekolah-sekolah dan tidak lagi digunakan bagi tujuan itu, boleh dibangunkan menjadi projek PR1MA.

"Rumah ini akan dijual pada harga jauh lebih rendah daripada harga purata rumah di kawasan-kawasan utama di Lembah Klang," katanya semasa perhimpunan dengan pemimpin belia pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Selangor di Universiti Teknologi Mara di sini, Khamis.

PR1MA (Perumahan Rakyat 1Malaysia) merupakan satu program kerajaan untuk menggalakkan pemilikan rumah yang lebih baik, terutama di kalangan golongan berpendapatan sederhana, dengan menyediakan hartanah kediaman mampu milik di bandar-bandar utama di seluruh negara.

Muhyiddin, bagaimanapun, tidak mendedahkan maklumat lanjut mengenai lokasi projek, dan menyatakan Perdana Menteri akan membuat pengumuman apabila tiba masanya.

Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Bajet 2013 mengumumkan bahawa Kerajaan memperuntukkan RM1.9 bilion untuk membina 123,000 rumah mampu milik di lokasi utama seperti Kuala Lumpur, Shah Alam, Johor Bahru, Seremban dan Kuantan.

Muhyiddin yang memuji Bajet 2013 berkata bahawa ia adalah salah satu perkara yang terbaik dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

"Semua orang mendapat sesuatu, termasuk belia yang ingin membeli telefon pintar," katanya.

Semasa sesi dialog selepas itu, wakil dari NGO mencadangkan bahawa Kerajaan memperuntukkan dana untuk perbelanjaan perkahwinan dalam Bajet akan datang.

Muhyiddin menjawab: "Saya akan membawa ini untuk Kabinet semasa mesyuarat kami seterusnya. Tetapi ia hanya akan menjadi untuk perkahwinan pertama dan bukan yang kedua, ketiga atau keempat.”

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan