Kerajan Perlu Mula Rancang Sesuatu Tambah Baik Subsidi – Khairy - Berita Semasa | mStar

Kerajan Perlu Mula Rancang Sesuatu Tambah Baik Subsidi – Khairy

Diterbitkan: Jumaat, 5 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia perlu mula merancang untuk melakukan sesuatu bagi menambahbaik subsidi, kata Ketua Pemuda, Umno, Khairy Jamaluddin.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, sistem subsidi semasa yang dilaksanakan oleh Kerajaan adalah tidak mapan dan dana yang dibelanjakan adalah lebih baik digunakan.

"Perdana Menteri telah menyebut dengan jelas apabila beliau mengumumkan Bajet, bahawa sistem subsidi semasa tidak mampan dan tidak boleh diteruskan.

"Kita boleh menggunakan simpanan untuk pendidikan dan membina sekolah, hospital atau universiti.

"Sistem ini juga tidak progresif kerana orang kaya atau syarikat-syarikat besar juga mendapat subsidi yang bertujuan untuk membantu mereka yang benar-benar memerlukannya, terutama mereka daripada golongan berpendapatan rendah," kata Khairy pada sidang akhbar selepas merasmikan mesyuarat rundingan belia Persidangan Antarabangsa Asia Parti Politik (ICAPP) di sini Jumaat.

"Saya menggesa Kerajaan untuk menjalankan satu kajian menyeluruh mengenai apa jenis sistem subsidi yang boleh menggantikan tindakan semasa. Kita tidak boleh berhenti memberi subsidi dengan segera, kerana ia akan menjadi terlalu secara tiba-tiba untuk rakyat. Oleh itu, satu kajian yang betul yang diperlukan," katanya.

Bagi memastikan orang-orang yang benar-benar memerlukan subsidi dicapai, Khairy berkata, Kerajaan boleh menggunakan pangkalan data isi rumah berpendapatan rendah yang dikumpul semasa skim bantuan iaitu Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

"Ia akan menjadi satu permulaan. Ia mungkin mengambil masa satu atau dua tahun untuk belajar, tetapi kita perlu mula bergerak dari sistem ini. Subsidi hanya perlu ditujukan kepada orang-orang yang benar-benar memerlukan," kata Khairy.

ICAPP merupakan forum parti-parti politik di Asia dan Oceania yang dilancarkan pada tahun 2000 dan objektifnya, antara lain, adalah untuk menggalakkan kerjasama antara parti-parti politik di rantau ini.

Pergerakan Pemuda daripada ICAPP telah ditubuhkan pada Oktober tahun lepas, dan presiden semasa adalah ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Seri Shahidan Kassim, yang juga anggota Jawatankuasa Tetap ICAPP.

Lebih 26 delegasi dari negara-negara termasuk Malaysia, Jepun, Iran dan China menghadiri mesyuarat rundingan dua hari di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) yang berakhir Sabtu ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan