CIDB Usul Penubuhan Mahkamah Pembinaan

Diterbitkan: Rabu, 3 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) mengusulkan cadangan penubuhan Mahkamah Pembinaan sebagai maklum balas kepada permintaan industri pembinaan yang mahukan satu saluran khusus untuk menyelesaikan sebarang pertikaian sektor pembinaan.

Sekiranya cadangan penubuhan Mahkamah Pembinaan ini menjadi kenyataan, Malaysia akan menjadi negara kedua di dunia selepas United Kingdom memiliki mahkamah khas yang dikhususkan bagi industri pembinaan.

Ketua Eksekutif CIDB Datuk Seri Dr Judin Abd Karim berkata lembaga itu bekerjasama rapat dengan Majlis Peguam dan ketua-ketua industri untuk memulakan perbincangan mengenai penubuhan mahkamah khas itu, yang akan menumpukan bagi menyelesaikan pertikaian pembinaan teknikal.

"Penubuhan Mahkamah Pembinaan penting bagi sektor pembinaan kerana penyelesaian pertikaian yang pantas selalunya memerlukan pengetahuan selok belok industri dan kerumitan teknikal," katanya dalam satu kenyataan.

Judin berkata para hakim, yang dikhususkan bagi kes perbicaraan pembinaan akan lebih mahir dalam teknikal industri dan akan mampu menyediakan penyelesaian kes yang lebih pantas dan efektif. "Keadilan dalam sektor pembinaan akan diadili lebih baik oleh timbang tara pembinaan, pengadilan berkanun dan mahkamah pembinaan khas seperti yang terbukti dalam sistem keadilan di United Kingdom," katanya.

CIDB baru-baru ini mengadakan sesi taklimat dengan peserta industri pembinaan dan penggubal dasar mengenai cadangan penubuhan Mahkamah Pembinaan dan para peserta memberikan sokongan padu.

"Penubuhan mahkamah khas bukan tidak pernah berlaku sebelum ini di Malaysia kerana badan kehakiman dalam beberapa tahun ini telah menubuhkan Mahkamah Harta Intelektual, Mahkamah Admiralti dan yang terbaharu Mahkamah Alam sekitar atas permintaan kerajaan," katanya. -BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan