KPDNKK Akan Kompaun Peniaga Naikkan Harga Makanan - Berita Semasa | mStar

KPDNKK Akan Kompaun Peniaga Naikkan Harga Makanan

Diterbitkan: Selasa, 2 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengkompaun peniaga dan pengusaha yang menaikaan harga makanan ekoran pengurangan subsidi gula oleh kerajaan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe berkata tindakan mengkompaun itu boleh diambil di bawah Akta Pencatutan untuk mendakwa peniaga dan pegusaha yang ingkar.

Jelasnya, bagi kesalahan individu mereka boleh dikenakan kompaun maksimum sehingga RM50,000 manakala bagi syarikat pula kompaun yang boleh dikenakan adalah sehingga RM500,000.

"Saya menyeru kepada peniaga dan pengusaha makanan jangan ambil kesempatan daripada pengurangan subsidi ini untuk menaikkan harga makanan dan minuman.

"Ini kerana kosnya begitu minimum tidak sampai satu sen. Kita harap mereka dapat menyerap kos ini sekali gus dapat membantu mengurangkan kos hidup rakyat di negara ini," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen pada Selasa.

Beliau berkata tindakan mengkompaun diambil bagi memberi kesedaran kepada peniaga agar tidak menaikkan harga makanan sesuka hati.

"Semua penguatkuasa KPDNKK telah diarahkan untuk memantau harga di kedai-kedai, restoran dan industri pengeluaran makanan.

"Kita harap golongan pengguna menjadi telinga dan mata kerajaan dengan melaporkan kepada KPDNKK jika ada pengusaha menaikkan harga makanan terlalu tinggi. Laporan ini boleh dibuat di semua pejabat KPDNKK di peringkat cawangan mahupun negeri," katanya.

Jelasnya, KPDNKK tidak mahu mengkompaun peniaga namun apa yang dititikberatkan adalah demi rakyat kerana pengambilan gula berlebihan boleh menjejaskan kesihatan seperti penyakit kencing manis.

Pada pembentangan Belanjawan 2013, Jumaat lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak telah mengumumkan pengurangan subsidi gula sebanyak 20 sen.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan