Belanjawan 2013 Bukti Kerajaan BN Prihatin Terhadap Golongan Muda - Ahmad Zahid - Berita Semasa | mStar

Belanjawan 2013 Bukti Kerajaan BN Prihatin Terhadap Golongan Muda - Ahmad Zahid

Diterbitkan: Ahad, 30 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BUTTERWORTH: Pelbagai insentif untuk golongan belia yang diumumkan dalam Belanjawan 2013 jelas membuktikan kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa prihatin dan mendengar suara dan isi hati golongan muda, kata Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata sebanyak RM51.7 bilion yang diperuntukan dalam belanjawan untuk golongan muda menunjukkan dakwaan sesetengah pihak bahawa kerajaan tidak ambil peduli suara orang muda terbukti tidak benar.

"Belanjawan yang dbentangkan memperlihatkan keprihatinan dan suara generasi muda diambil kira oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya kepada pemberita selepas menghadiri pelancaran program 'BN Pilihan Orang Muda' peringkat negeri Pulau Pinang, di sini, Ahad.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Pertahanan, berkata golongan muda mula menunjukkan dokongan terhadap BN setelah mereka melihat kerajaan berjaya menepati semua yang dijanjikan.

Ini dapat diterjemahkan dengan kehadiran mereka yang menggalakkan pada setiap perhimpunan yang dianjurkan oleh BN, katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata peningkatan jumlah kehadiran golongan muda pada pelancaran majlis itu adalah kesan secara langsung daripada belanjawan tersebut.

Beliau berkata kajian yang dijalankan oleh pergerakan itu 48 jam selepas pembentangan Belanjawan 2013 Jumaat lepas menunjukkan 50 peratus pengundi muda menyokong BN, 20 peratus pembangkang dan 30 peratus pengundi muda berkecuali.

Katanya sebelum ini, kajian yang dilakukan secara konsisten dan berskala itu, mendapati 60 peratus pengundi muda adalah berkecuali dan 40 peratus kepada BN dan pembangkang.

"Kajian terbaru ini menunjukkan lonjakan luar biasa...kita nampak kesan belanjawan ini amat baik sekali," katanya sambil memperjelaskan kajian terbaru itu membabitkan 1,000 responden dari seluruh negara.

Katanya, pergerakan Pemuda dan Puteri Umno akan sentiasa turun padang selepas ini bagi memperjelaskan dasar-dasar kerajaan dan belanjawan itu kepada generasi muda. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan