Pimpinan Pelajar Diserang Sebelum Pilihan Raya Kampus Bermula - Berita Semasa | mStar

Pimpinan Pelajar Diserang Sebelum Pilihan Raya Kampus Bermula

Diterbitkan: Selasa, 25 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional Edikoup Lakip Sediyanto mendakwa dirinya dipukul oleh sekumpulan penyerang menjelang pilihan raya kampus.

Pelajar Universiti Malaya (UM) ini diserang berhampiran rumahnya di sini sekitar pukul 4 pagi Selasa, menurut teman serumah dan rakan sekampus, Syis Abdul Kadir, yang telah membuat laporan polis.

"Dia telah dikepung oleh lima orang yang menyerangnya dengan topi keledar. Dia kini menerima rawatan di Hospital Universiti," kata Syis Abdul.

Sementara itu, dalam pilihan raya kampus di 15 universiti awam, perhatian diletakkan terhadap dua kumpulan pelajar yang bersaing iaitu Pro-Mahasiswa (dilihat sebagai pro-pembangkang) dan Pro-Aspirasi (dilihat sebagai pro-kerajaan).

Naib Canselor Universiti Malaya (UM) Tan Sri Prof Dr Ghauth Jasmon berkata beliau menjangkakan pemilihan berjalan dengan lancar.

"Kami melayan semua pelajar dengan sama rata. Kami tidak melihat mana-mana pelajar berdasarkan kumpulan penyokong atau penentang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pemilihan untuk kampus UM pagi ini.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan berkata, walaupun pelajar kini boleh terlibat dalam politik, ia hanya digunakan di luar universiti.

"Jika ini dilakukan di universiti, mereka bertindak sebagai individu," katanya.

Ini adalah pemilihan kampus pertama selepas pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti, yang kini membolehkan pelajar mengambil bahagian secara aktif dalam politik.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan