Umno Dakwa Kerajaan Negeri 'Anaktirikan' Projek Perumahan Kerajaan Pusat - Berita Semasa | mStar

Umno Dakwa Kerajaan Negeri 'Anaktirikan' Projek Perumahan Kerajaan Pusat

Diterbitkan: Ahad, 9 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

NIBONG TEBAL: Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang kesal dengan tindakan kerajaan negeri yang mengenakan pelbagai syarat tambahan untuk meluluskan projek perumahan kos rendah oleh tiga agensi kerajaan pusat.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Zainal Abidin Osman berkata agensi terbabit ialah Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda), JKP Sdn Bhd dan Lembaga Pembangunan Bandar (UDA).

"Kita telah menerima surat daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) yang menyatakan bahawa mulai sekarang, semua projek perumahan ketiga-tiga agensi itu hendaklah terlebih dahulu dimajukan kepada Jawatankuasa Perancangan Negeri yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng," katanya kepada pemberita di sini Ahad.

Beliau berkata berdasarkan amalan baharu itu, setelah jawatankuasa pembangunan berpuas hati, barulah projek perumahan dirujuk kepada PBT untuk kelulusan pelan dan pemberian Sijil Kependudukan (OC).

Katanya syarat itu tidak pula dikenakan kepada syarikat pemaju swasta yang boleh terus melaksanakan projek mengikut amalan biasa, iaitu hanya memohon kepada PBT.

Zainal Abidin juga berkata jika permohonan projek perumahan kos rendah itu dimajukan kepada sebuah jawatankuasa khas yang dipengerusikan Ketua Menteri, perbincangan berhubung cadangan projek tersebut tertakluk kepada mesyuarat yang dipengerusikan beliau dan ia akan mengambil masa mungkin berbulan-bulan untuk mendapat maklum balas.

"Kita minta Lim memberi penjelasan kenapa beliau berbuat demikian, dan ia ternyata satu amalan yang menyusahkan serta melewatkan projek," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Perda Datuk Azhar Ibrahim berkata pembinaan lebih 1,000 unit rumah kos rendah agensi tersebut di seluruh negeri kini tertangguh kerana masih menunggu maklum balas daripada kerajaan negeri.

"Kita dikenakan pelbagai syarat tambahan seperti diarah membina jalan yang tiada dalam pelan, membina sistem perparitan yang sepatutnya dibina oleh Jabatan Perparitan dan Saliran, serta pelbagai syarat lain yang remeh-temeh", katanya.

Beliau juga mendakwa Lim ternyata berniat menyusahkan projek kerajaan pusat walaupun ia untuk manfaat rakyat Pulau Pinang. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan