TOL Bukti Keselamatan Operasi Lynas Diyakini

Diterbitkan: Jumaat, 7 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemberian lesen pengendalian sementara (TOL) kepada Lynas (Malaysia) Sdn Bhd membuktikan operasi kilang pemprosesan nadir bumi yang dikendalikannya di Gebeng, Pahang itu diyakini selamat.

Anggota Majlis Tertinggi Akademi Sains Malaysia Prof Datuk Ir Ahmad Zaidee Laidin berkata tiada halangan mahupun sebab utama lain mengapa kerja-kerja pemprosesan itu tidak boleh dijalankan selepas ini.

Beliau berkata kilang Lynas juga terbukti hanya menjalankan operasi memproses bahan kimia terkawal, bukan bahan nuklear seperti dakwaan sesetengah pihak.

"Diharapkan rakyat lebih yakin dengan aspek teknikal dan keselamatan kilang pemprosesan nadir bumi itu kerana TOL tidak diberi sewenang-wenangnya tanpa mematuhi perundangan yang ditetapkan," katanya kepada Bernama Khamis.

Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) memutuskan untuk mengeluarkan TOL kepada Lynas bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa 3 Sept lepas.

Ia membolehkan Lynas menjalankan percubaan mengilang bahan mentah pekatan 'lanthanid' secara berperingkat dan terhad serta dikawal selia secara berterusan oleh agensi penguat kuasa.

AELB mengeluarkan lesen sementara itu selepas bermesyuarat pada Isnin lepas dan berpuas hati bahawa syarikat itu mematuhi semua aspek teknikal dan keselamatan yang ditetapkan.

Mengulas lanjut, Ahmad Zaidee berkata AELB boleh menarik balik TOL sekiranya agensi penguat kuasa yang dilantik tidak berpuas hati dengan sistem keselamatan operasi Lynas.

Isu projek Lynas Advanced Material Plant (LAMP) mencetuskan kontroversi apabila beberapa pihak termasuk pembangkang membantah dengan mendakwa ia bakal menghasilkan radiasi yang boleh memudaratkan kesihatan.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Malaysia Pahang Prof Dr Badrulhisham Abdul Aziz berkata beberapa pakar teknologi kimia dari Amerika Syarikat, Jerman dan Kanada yang dijemput bagi tujuan pemeriksaan turut memperakui kilang Lynas itu selamat.

Dr Badrulhisham, yang berpengalaman 26 tahun dalam bidang teknologi kimia, berkata pemeriksaan pakar berkenaan juga mendapati kadar residu yang dikeluarkan oleh kilang itu terkawal dan dijamin tidak akan memberi kesan kepada penduduk dan alam sekitar.

"Mereka juga kagum dengan teknologi canggih yang digunakan ditambah penerangan yang diberi oleh Lynas ketika pemeriksaan dibuat sangat meyakinkan," katanya.

Beliau yang juga seorang pakar bagi tujuan rujukan dalam Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) mengenai LAMP berharap rakyat yakin dengan kemampuan kerajaan membawa pembaharuan besar untuk kebaikan masyarakat dan negara.

Pada 25 Jun lepas, jawatankuasa itu membentangkan hasil laporannya di Dewan Rakyat dan mengesyorkan supaya TOL dikeluarkan bagi membolehkan kilang Lynas beroperasi. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan