Titik Panas Meningkat, Kualiti Udara Pantai Barat Merosot - JAS

Diterbitkan: Rabu, 5 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Peningkatan titik panas di Sumatera, Indonesia menyebabkan kemerosotan kualiti udara di beberapa kawasan di pantai barat Semenanjung Malaysia.

Dalam kenyataan pada Selasa Jabatan Alam Sekitar (JAS) berkata pertambahan titik panas itu dikesan sejak tiga hari lepas.

Menurut kenyataan itu, Asean Specialised Meterological Centre (ASMC) semalam melaporkan bilangan titik panas di Sumatera masih tinggi iaitu 231 manakala Kalimantan 561.

Menurut JAS, angin monsun barat daya yang masih bertiup dari kawasan titik panas di Sumatera Tengah ke Pantai Barat Semenanjung, turut menyumbang kepada kemerosotan kualiti udara.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi Malaysia memaklumkan keadaan panas dan kering di rantau ini akan berpanjangan sehingga Oktober.

Pada Selasa keadaan jerebu di negara ini masih di tahap sederhana dengan Nilai, Negeri Sembilan mencatat bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tertinggi iaitu 93.

Selain itu, bacaan di 40 lokasi lain termasuk Perlis, Kedah dan Pulau Pinang berada pada tahap sederhana iaitu di bawah 80 setakat 11 pagi ini, dengan Kuala Lumpur mencatat bacaan 76 dan tiada stesen mengalami tahap tidak sihat.

JAS juga masih menguatkuasakan perintah larangan pembakaran terbuka di seluruh negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mulai 16 Jun lepas.

Selain itu perintah sama masih berkuatkuasa di kawasan Tudan, Permai Jaya dan Kuala Baram, Miri, Sarawak sejak 22 Jun. -BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 11 Februari 2016 12:32 AM

"Saya Pentingkan Aurat Daripada Berlakon" - Mia Sara

Rabu, 10 Februari 2016 2:48 PM

Bangkai Paus 4 Tan Berjaya Ditunda

Isnin, 8 Februari 2016 8:56 AM

Rumah Terbuka Tahun Baru Cina MCA

Ahad, 7 Februari 2016 10:27 AM

Stadium Bola Sepak Moden Pertama Di Malaysia

Kolumnis

iklan

Iklan