Tan Sri Hamzah Abu Samah Anggotai Kabinet Pertama Persekutuan - Berita Semasa | mStar

Tan Sri Hamzah Abu Samah Anggotai Kabinet Pertama Persekutuan

Diterbitkan: Rabu, 5 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tan Sri Hamzah Abu Samah yang meninggal dunia pada Selasa, merupakan salah seorang tokoh yang pernah menganggotai kabinet pertama kerajaan persekutuan bersama Perdana Menteri pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj selepas negara mencapai kemerdekaan.

Setiausaha Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakob berkata Allahyarham yang mempunyai semangat juang yang tinggi, juga pernah memegang beberapa jawatan penting di dalam Umno seperti Ketua Pemuda dan Setiausaha Agung.

Mustapha berkata pemergian Allahyarham sememangnya satu kehilangan yang besar kepada negara dan parti, dan semua sumbangan beliau akan sentiasa dikenang dan dihargai.

"Kita kehilangan seorang tokoh yang hebat... Veteran Umno merakamkan takziah dan dukacita di atas pemergian Allahyarham," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Mustapha juga berharap golongan muda dapat mencontohi dan meneruskan semangat perjuangan Allahyarham dalam membawa kemajuan dan keharmonian kepada negara. Hamzah, berusia 88 tahun, meninggal pada 3.30 petang tadi di kediamannya di Staffield Country Resort, Mantin, Negeri Sembilan, hari ini akibat sakit tua.

Sementara itu, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor turut merakamkan ucapan takziah dan dukacita atas pemergian Allahyarham.

Tengku Adnan juga menyifatkan Allahyarham seorang tokoh yang sentiasa mengutamakan perjuangan untuk anak bangsa dan negara. "Segala usaha dan sumbangan Allahyarham kepada negara dan parti tidak ternilai," katanya. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan