Ibu Bapa Tergamam Terima Berita Kemalangan Anak Di Rusia - Berita Semasa | mStar

Ibu Bapa Tergamam Terima Berita Kemalangan Anak Di Rusia

Diterbitkan: Rabu, 5 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Rogayah (dua, kanan) memegang gambar anaknya yang terbabit dalam kemalangan di Moscow.
Rogayah (dua, kanan) memegang gambar anaknya yang terbabit dalam kemalangan di Moscow.

DUNGUN: Apabila seorang pegawai Mara datang bertemu Muhd Shah @ Abdullah Salleh dan Rokayah Mohd di rumah mereka di Kg Gong Pasir dekat sini pada pagi Isnin, mereka menganggap ia berkaitan biasiswa anak perempuan mereka berusia 22 tahun, Hanisah.

Mereka, pada Jumaat telah menghantar anak bongsu mereka ke KLIA yang akan terbang kembali ke Moscow untuk meneruskan pengajian di Akademi Perubatan Negeri Nishny Novgorod.

Tetapi sebaliknya, Muhd Shah, 62, dan Rokayah, 60, telah dimaklumkan bahawa Hanisah telah meninggal dunia dalam kemalangan ketika dalam perjalanan ke kampusnya dari lapangan terbang Moscow.

"Saya tergamam apabila mendengar berita buruk ini," kata Muhd Shah.

Hanisah adalah salah seorang daripada dua pelajar perubatan Malaysia yang meninggal dunia dalam kemalangan. Mereka dengan sekumpulan lima pelajar Malaysia yang lain yang baru kembali ke kampus mereka di Vladimirskaya, Rusia, selepas menghabiskan cuti Hari Raya di Malaysia.

Pelajar lain yang meninggal dunia dalam kemalangan tersebut telah dikenal pasti sebagai Adzreen Dimyati, 22, dari Putrajaya, pemegang biasiswa JPA.

Bas mini yang mereka naiki berlanggar dengan sebuah lagi bas mini kira-kira 120km di selatan Moscow pada Ahad.

"Saya mengucapkan selamat tinggal kepadanya di KLIA. Saya tidak pernah menjangka ia menjadi ucapan selamat tinggal yang terakhir," kata Muhd Shah.

Sementara itu, Bernama melaporkan kakak kepada Adzreen, Adzlin, 27, bimbang berlaku sesuatu yang buruk apabila SMS yang dihantarnya tidak dijawab.

"Saya menghantar SMS kepada Adzreen untuk bertanya sama ada dia telah tiba di Rusia, tetapi tidak dijawab.

"Biasanya, dia akan menghubungi keluarga secepat mungkin bila tiba di sana tetapi kali ini dia tidak memberitahu kami," katanya ketika ditemui di Putrajaya.

Dia berkata pada pagi Isnin, keluarganya dimaklumkan oleh abangnya bahawa Adzreen telah terbunuh dalam satu kemalangan.

Adzlin berkata, seluruh ahli keluarga terkejut dan sedih dengan berita buruk terutamanya ibunya Abaas Aini, 52, dan adik kembar Adzreen, Adzwin, yang belajar perubatan di Poland.

Perancangan sedang dibuat untuk membawa kedua-dua jenazah kembali ke Malaysia untuk dikebumikan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan