Had Umur Persaraan Wajib: GLC Lain Disaran Ikut Jejak Langkah TNB - Berita Semasa | mStar

Had Umur Persaraan Wajib: GLC Lain Disaran Ikut Jejak Langkah TNB

Diterbitkan: Rabu, 5 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC dan Penswastaan mencadangkan agar syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang lain mengikut jejak langkah Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang melanjutkan had umur persaraan wajib daripada 56 tahun kepada 60 tahun.

Presidennya Mohamed Shafie BP Mammal berkata kongres berharap agar Lembaga Pengarah syarikat-syarikat GLC dan Penswastaan tidak melengah-lengahkan pengumuman persaraan wajib 60 tahun kerana ini akan memberi impak yang negatif di kalangan pekerja.

Beliau berkata majoriti pekerja di dalam syarikat GLC yang telah diswastakan oleh kerajaan 20 tahun dahulu mendapat sokongan yang kuat daripada kesatuan dan pekerja. "Justeru, kini sudah sampai masanya demi untuk mengekalkan perhubungan industri yang harmoni antara majikan dan pekerja, maka pengumuman umur persaraan wajib 60 tahun hendaklah diberi keutamaan," katanya dalam satu kenyataan di sini, Selasa.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa TNB merupakan GLC pertama melanjutkan had umur persaraan wajib daripada 56 tahun kepada 60 tahun berkuat kuasa 1 Sept lepas.

Mohamed Shafie berkata kongres mengalu-alukan serta menyokong pengumuman tersebut dan menanti syarikat berikutnya yang berani tampil ke hadapan mengikut jejak langkah TNB kerana langkah itu telah lama ditunggu. -BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan