Semua Pandangan Untuk Bajet 2013 Akan Diberi Pertimbangan - Berita Semasa | mStar

Semua Pandangan Untuk Bajet 2013 Akan Diberi Pertimbangan

Diterbitkan: Isnin, 3 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IPOH: Proses konsultasi untuk Bajet 2013 telah selesai dibuat dengan semua pandangan oleh pihak berkepentingan diberi pertimbangan sewajarnya, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata draf Belanjawan akan dibincangkan oleh Kabinet dalam mesyuaratnya pada Rabu.

"Kami kini memasuki fasa terakhir dan akan membuat beberapa penelitian terhadap draf," katanya kepada pemberita selepas sambutan Merdeka di Tanjung Rambutan, Ahad.

Belanjawan ini akan diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen pada 28 September.

Beberapa pusingan perbincangan dengan pihak-pihak berkepentingan mengenai Bajet 2013 secara keseluruhannya dijangka menjadi 'Belanjawan Untuk Rakyat'.

Antara lain, perbincangan menyentuh mengenai inisiatif baru yang diberikan untuk meningkatkan pelaburan swasta dan cabaran semasa ekonomi global yang tidak menentu.

Ahmad Husni berjanji Belanjawan ini menjadi yang "seimbang" dan bermanfaat untuk setiap orang.

"Dari sudut pandangan sektor perniagaan, mereka mahu insentif untuk meningkatkan daya saing dan mengurangkan kos menjalankan perniagaan.

"Terdapat juga seruan untuk meningkatkan kualiti tenaga kerja melalui latihan.

"NGO juga mahu beberapa pengumuman untuk mengurangkan kos sara hidup," katanya.

Mengenai pengurangan kadar cukai korporat, Ahmad Husni menegaskan bahawa sebarang pengurangan bergantung kepada keupayaan kewangan negara.

"Kita perlu mempunyai baki dan mengambil kira hasil dan perbelanjaan negara. Kekurangan perancangan boleh menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara kita dan mempunyai kesan negatif lain," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan