MCA Jemput Khalid Debat Isu Talam - Berita Semasa | mStar

MCA Jemput Khalid Debat Isu Talam

Diterbitkan: Isnin, 3 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: MCA Bahagian Bandar Tun Razak telah memanjangkan jemputan kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim untuk berdebat dengan Ketua Biro Profesional Muda parti, Datuk Chua Tee Yong mengenai pelaksanaan kutipan hutang kerajaan negeri dengan Talam Corporation.

Ketua MCA Bahagian Bandar Tun Razak Senator Chiew Lian Keng pada Isnin berkata perbahasan itu akan membersihkan segala keraguan dan kekeliruan mengenai isu tersebut.

Beliau mencadangkan debat itu diadakan pukul 8 malam pada 12 September di Pusat Belia Antarabangsa di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Chew, yang ditemani kepimpinan MCA negeri termasuk Ketua Biro Pengaduan Awam MCA Selangor Datuk Theng Book dan Ketua Pemuda MCA Selangor Dr Kow Cheong Wei, dengan sendirinya menyerahkan jemputan di pejabat menteri besar, Isnin.

Surat itu diterima oleh Teh Yee Keong, seorang pegawai di pejabat menteri besar.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Dr Kow berkata logistik, termasuk pilihan moderator, hanya akan diputuskan sebaik sahaja Khalid bersetuju dengan jemputan itu.

"Beliau perlu menerima (jemputan) dulu, dan kemudian kita akan melantik seorang moderator yang juga dipersetujui oleh beliau," kata Theng.

Ditanya jika terdapat satu tarikh akhir untuk Khalid memberi maklum balas kepada jemputan Chiew, Dr Kow berkata mereka tidak menetapkan tarikh akhir kerana sebagai menteri besar mungkin beliau sibuk dengan majlis Hari Raya.

"Jika tidak boleh melaksanakannya beliau boleh memberikan tarikh alternatif. Satu hingga dua minggu kemudian tidak menjadi masalah. Tetapi jangan terlalu lama kerana ia akan terlalu dekat pilihan raya umum," katanya.

Dr Kow menambah bahawa tempat juga boleh diubah mengikut kesesuaian Khalid, termasuk mengadakan perbahasan di pejabat menteri besar.

Pada 3 Julai, Chua mencabar kerajaan Selangor menjelaskan bagaimana pembayaran hutang RM392 juta dari Talam berakhir pada tawaran yang dipersoalkan bernilai lebih RM1 bilion.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan