PRU13: PKR Pahang Beri Amaran Kepada DAP - Berita Semasa | mStar

PRU13: PKR Pahang Beri Amaran Kepada DAP

Diterbitkan: Jumaat, 31 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pahang memberi amaran kepada DAP yang juga sekutu mereka dalam pakatan pembangkang agar lebih berdisiplin dalam isu pembahagian kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Pengerusi PKR Pahang, Datuk Fauzi Abdul Rahman berkata, walaupun tidak salah bagi DAP untuk meminta kerusi tambahan, ia mesti dilakukan melalui saluran yang betul dan dengan persetujuan bersama.

Baru-baru ini, DAP membayangkan bahawa parti itu berharap untuk bertanding di Damak iaitu kerusi yang diperuntukkan kepada PKR pada pilihan raya umum akan datang.

Sebagai tindak balas, Fauzi berkata: "Kita juga mahu bertanding di kerusi yang diperuntukkan kepada DAP tetapi sebagai menghormati antara satu sama lain, kita mesti mematuhi keputusan kepimpinan pusat.

"DAP boleh meminta untuk tukar kerusi seperti memberi kerusi Tanah Rata dalam pertukaran untuk Damak.

"Kami bersedia untuk menukar tetapi tidak memberikan begitu sahaja kerusi yang diperuntukkan."

Fauzi yang juga bekas timbalan menteri dan bekas Ahli Parlimen Kuantan berkata, Pakatan Rakyat bukannya gabungan parti milik individu tertentu seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Lim Guan Eng.

Tegas beliau, semua keputusan penting termasuk peruntukan kerusi, mesti dipersetujui oleh semua pemimpin gabungan itu.

Pada pilihan raya umum 2008, PKR bertanding di enam kerusi Parlimen dan 13 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) manakala DAP di dua kerusi parlimen dan tujuh kerusi DUN.

Jelas Fauzi PKR sudah muktamadkan calon-calon yang berpotensi di semua kerusi yang diperuntukkan kepada parti itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan