Enam Pelajar Malaysia Di Britain Bakal Diusir - Berita Semasa | mStar

Enam Pelajar Malaysia Di Britain Bakal Diusir

Diterbitkan: Jumaat, 31 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Enam pelajar Malaysia di Britain berdepan kemungkinan diusir selepas lesen visa institusi pengajian tinggi mereka dibatalkan.

UK Border Agency (UKBA) pada Rabu menarik balik lesen London Metropolitan University (LMU) untuk menaja visa kepada pelajar antarabangsa dari luar Kesatuan Eropah (EU).

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, keputusan itu akan memberi kesan kepada semua pelajar bukan dari EU yang melanjutkan pengajian di universiti tersebut.

"Pihak berkuasa di sana mendapati universiti tersebut telah menyalahgunakan kuasanya untuk mengambil pelajar antarabangsa, jadi lesennya telah ditarik balik.

"Kami meminta Pendidikan Malaysia di London untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut dari universiti itu," katanya kepada The Star.

Di bawah peraturan visa Britain, semua pelajar bukan dari EU di LMU diberi tempoh 60 hari sama ada untuk mengemukakan permohonan memasuki insitusi lain atau meninggalkan negara itu.

Naib Canselor LMU, Prof Malcolm Gillies dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam laman web universiti tersebut berkata, mereka akan berbincang dengan UKBA, Kesatuan Kebangsaan Pelajar dan kesatuan pelajarnya untuk menyelesaikan perkara ini.

"Kami telah menubuhkan pusat khidmat bantuan untuk memberi sokongan dan nasihat kepada pelajar," katanya.

Akhbar The Sunday Times melaporkan bahawa pemeriksaan yang dilakukan oleh UKBA mendapati beberapa pelajar yang menyambung pengajian di LMU tidak mempunyai visa sah.

Pemeriksaan turut mendapati universiti tersebut gagal melaporkan ketidakhadiran pelajar antarabangsa selain penilaian keupayaan akademik pelajar dan penguasaan bahasa Inggeris.

Prof Gillies berkata, UKBA telah menggantung lesen visa universiti tersebut pada 16 Julai lalu selepas bimbang bahawa sebilangan kecil pelajar luar negara tidak mempunyai dokumen imigresen yang sah.

"Untuk tempoh enam minggu lalu, kami terus mencuba berhubung dengan UKBA untuk memahami keprihatinan mereka yang fokus kepada proses berkaitan legasi pengurusan terdahulu.

"Malangnya, UKBA enggan berkomunikasi dengan universiti," dakwanya.

Pengerusi United Kingdom dan Majlis Eire Pelajar-pelajar Malaysia, Ahmad Syawal Hafriz Abdullah berkata keputusan itu tidak adil kepada pelajar luar negara yang menaruh kepercayaan terhadap institusi tersebut.

"Ia menyebabkan pelajar sedia ada dan akan datang resah. Ia juga mungkin mencetuskan panik dan mengecewakan pelajar asing di negara itu.

"Saya berharap isu ini akan diselesaikan segera memandangkan semester baru akan bermula tidak lama lagi," katanya.

Menteri Universiti Britain, David Willets berkata, sebuah pasukan petugas ditubuhkan untuk membantu pelajar yang terjejas akibat keputusan itu sambil menambah ia akan dilaksanakan dengan serta-merta.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan