Polis:Himpunan Janji Demokrasi Haram - Berita Semasa | mStar

Polis:Himpunan Janji Demokrasi Haram

Diterbitkan: Khamis, 30 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis telah memaklumkan kepada penganjur Janji Demokrasi bahawa rancangan mereka untuk berhimpun di Dataran Merdeka pada malam Khamis adalah haram.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata tiada permit dikeluarkan untuk sebarang perhimpunan.

Sementara itu, ahli jawatankuasa Janji Demokrasi, Maria Chin Abdullah berkata, mereka menerima surat daripada polis memaklumkan bahawa perhimpunan tersebut adalah haram.

Seorang lagi ahli jawatankuasa perhimpunan itu, Hishamuddin Rais berkata, surat diserahkan sendiri ke pejabat Empower Malaysia di mana Chin adalah Pengarah Eksekutifnya pada pukul 3 petang, Khamis.

"Jawatankuasa itu bertemu pada malam Rabu dan kami memutuskan untuk meneruskan perhimpunan jika ia dianggap haram oleh polis tetapi tidak semestinya diadakan di Dataran Merdeka," kata Hishamuddin ketika dihubungi.

"Para peserta akan memakai baju kemeja-T berwarna kuning dan kita akan berada di sekitar Kuala Lumpur untuk meraikan sambutan Merdeka. Kita tidak akan berkonfrontasi dengan polis. Kita juga tidak berniat mengganggu harta benda untuk perarakan di Dataran Merdeka," katanya.

Mengulas mengenai kenyataan polis bahawa penganjur gagal memaklumkan kepada polis 10 hari lebih awal, Hishamuddin berkata penganjur tidak fikir rakyat berhasrat untuk meraikan sambutan kemerdekaan sesebuah negara sebenarnya akan memerlukan kebenaran daripada pihak polis.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan