Tiada Susu Bayi Tercemar Diimport Ke Malaysia - Liow - Berita Semasa | mStar

Tiada Susu Bayi Tercemar Diimport Ke Malaysia - Liow

Diterbitkan: Sabtu, 11 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan telah mengenal pasti bahawa tiada susu bayi tercemar diimport ke pasaran Malaysia, kata menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai.

"Sehingga hari ini tiada apa-apa yang membimbangkan kerana kementerian ada mengambil sampel susu bayi secara rambang untuk mengkaji semua susu yang berada di pasaran termasuk susu dewasa juga dikaji," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa bersama media di sini, Jumaat.

Liow berkata pengguna tidak perlu bimbang kerana kementerian sentiasa menjalankan aktiviti penguatkuasaan dan pemantauan ke atas isu-isu yang berhubung dengan keselamatan makanan bagi memastikan kesihatan orang ramai terjamin.

Katanya kementerian juga telah mengambil tindakan dengan membuat Pemeriksaan Tahap Lima iaitu Tahan, Uji dan Lepas terhadap susu rumusan bayi berjenama Wakodo dan Morinaga dari Jepun, semalam untuk dianalisa parameter iodin sekiranya diimport ke Malaysia.

Ditanya mengenai aspek kebersihan makanan yang dijual di bazar Ramadan, beliau berkata setakat ini tahap kebersihan makanan di bazar Ramadan sangat memuaskan kerana tiada kes keracunan dilaporkan di kawasan berkenaan.

"Kementerian belum menerima apa-apa aduan tentang kes keracunan makanan yang disebabkan penjualan di bazar Ramadan," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya telah mengarahkan pegawai kesihatan daerah membuat pemantauan bagi memastikan makanan yang dijual di semua bazar Ramadan adalah bersih. -BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan