'Sebangsa, Senegara, Sejiwa' Tema Hari Kebangsaan Cadangan Pakatan Rakyat - Berita Semasa | mStar

'Sebangsa, Senegara, Sejiwa' Tema Hari Kebangsaan Cadangan Pakatan Rakyat

Diterbitkan: Rabu, 1 Ogos 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pakatan Rakyat (PR) pada Selasa mencadangkan 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa' sebagai tema sambutan Hari Kebangsaan 2012.

Tema ini dipilih oleh Jawatankuasa Tema Hari Kebangsaan yang ditubuhkan oleh PR dan diketuai Sasterawan Negara Datuk A.Samad Said.

"Dalam perbincangan selama hampir dua jam untuk menentukan slogan yang dirasakan sesuai kami mengambil kira soal yang dianggap sensitif, soal sahsiah dan perkauman.

"Tema 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa' adalah merangkumi semua...diambil secara ringkas tanpa ada niat apa-apa (politik)," katanya dalam satu sidang media mengumumkan cadangan tema Hari Kebangsaan 2012 kepada kerajaan di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR), dekat sini, Selasa.

Samad Said atau lebih dikenali sebagai Pak Samad berkata jawatankuasa telah menerima sebanyak 250 cadangan tema daripada rakyat yang dibuat secara terbuka dalam talian.

Katanya, daripada 250 cadangan yang diberi, jawatankuasa sepakat memilih tema cadangan daripada Alhaimi Adam yang pada asalnya berbunyi 'Senegara, Sebangsa, Sehati, Sejiwa'.

Ahli jawatankuasa lain yang dilantik ialah bekas Menteri Penerangan Tan Sri Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzir, Pengarah Eksekutif Pertubuhan Pertolongan Wanita (WOA), Ivy Josiah, bekas pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) Simon Sipun dan Felo Kanan Institut P.Pinang, Datuk Dr Toh Kin Woon.

"Akhirnya kami putuskan untuk memilih satu slogan yang turut kami ubah...kami rumuskan, ranumkan sehingga kami pilih tema tersebut," katanya.

Menurut Pak Samad, kerajaan seharusnya menerima cadangan ini memandangkan ia datang daripada rakyat.

"Kerajaan belum tentu akan menerima slogan ini. Harus diingat slogan ini datang daripada reaksi rakyat sendiri, kalau tak nak dengar kita tak apa...dia (kerajaan) harus dengar rakyat," tegasnya.

Sementara itu, Abdul Kadir, pada sidang media yang sama berkata sambutan kemerdekaan adalah untuk semua rakyat di negara ini.

Justeru katanya, pemilihan sesuatu tema itu perlu dibuat dengan berhati-hati oleh kerajaan supaya ia boleh diterima seluruh rakyat.

"Merdeka kepunyaan semua orang, bukan kerajaan Barisan Nasional (BN) punya.

"Saya terkejut bagaimana kerajaan boleh pilih slogan BN untuk tema merdeka," katanya.

Setiausaha Agung Pas Datuk Mustafa Ali pula berkata tema yang dicadangkan pakatan pembangkang ini mempunyai sifat inklusif, kebersamaan dan bebas daripada unsur politik.

"Kalau tema 'Janji Ditepati' kita tak tahu itu janji siapa. Tema 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa'tak ada sesiapa boleh pertikai," tegasnya.

Sambil berhasrat membawa cadangan tema ini kepada kerajaan dengan cara lebih formal, Mustafa turut meminta kerajaan supaya menghasilkan logo dan lagu tema Hari Kebangsaan yang selari dan serasi dengan tema baru yang dicadangkan.

"Harap kerajaan akan mempertimbangkan tema baru dan berfikir mengadakan logo serta lagu yang sesuai dengan tema. Kita harap lagu pun neutral jangan dipolitikkan," katanya.

Pakatan sebelum ini menggesa kerajaan menukar tema Hari Kebangsaan 2012 "Janji Ditepati" kepada tema yang lebih bersifat inklusif dan menganggap tema tersebut tidak munasabah untuk Malaysia, sebuah negara demokrasi kerana ia merupakan slogan BN.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan