Konsulat Jeneral Malaysia Di New York Ambil Alih Pemprosesan Pasport di AS - Berita Semasa | mStar

Konsulat Jeneral Malaysia Di New York Ambil Alih Pemprosesan Pasport di AS

Diterbitkan: Khamis, 19 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

NEW YORK: Dalam satu langkah besar yang bertujuan mempermudah pemprosesan pasport Malaysia, Konsulat Jeneral di New York kini mengendalikan pengeluaran dan pembaharuan pasport bagi warga Malaysia yang tinggal di Amerika Syarikat.

Dahulunya, pasport warga Malaysia yang tinggal di luar bidang kuasa New York, yang meliputi 12 negeri, dikendalikan sama ada oleh kedutaan Malaysia di Washington atau konsulat di bandaraya-bandaraya lain di Amerika Syarikat.

"Perubahan itu berkuatkuasa kira-kira dua bulan lepas dan berjalan lancar. Sebelum ini, kami menghantar semua pasport Malaysia ke Kuala Lumpur bagi pemprosesan atau pembaharuan, tetapi itu mengambil masa yang lebih lama.

"Dengan tujuan membantu warga Malaysia yang mungkin mahu membuat perjalanan dengan tiba-tiba atau memerlukan pasport bagi tujuan lain, satu keputusan diambil untuk memusatkan pemprosesan pasport oleh Konsulat Jeneral di New York. "Memproses pasport di sini menjimatkan masa kerana kita tidak perlu menghantarnya ke Kuala Lumpur," kata Syed Mohammed Bakri Syed Abdul Rahman, Konsul Jeneral Malaysia, dalam satu wawancara dengan Bernama.

Syed Mohammed memuji langkah dan inisiatif Duta Malaysia di Washington, Datuk Othman Hashim, ini, yang dianggap berpandangan jauh.

Warga Malaysia yang kehilangan passport, atau rosak pasportnya, boleh menghubungi Konsulat Jeneral di New York untuk mendapatkan bantuan. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan