Hospital Swasta Diminta Latih Doktor Pakar Sendiri - Liow - Berita Semasa | mStar

Hospital Swasta Diminta Latih Doktor Pakar Sendiri - Liow

Diterbitkan: Selasa, 17 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Hospital swasta diminta melatih sendiri doktor pakar mereka bagi membantu kerajaan menangani masalah kekurangan doktor pakar dalam negara.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata ketika ini negara mempunyai 5,000 doktor pakar dan daripada jumlah itu 3,000 berkhidmat dalam sektor kerajaan. "Hospital swasta juga perlu mempunyai doktor pakar mereka sendiri dan jangan hanya bergantung kepada hospital kerajaan bagi mendapatkan khdmat doktor pakar. "Mereka (hospital swasta) juga perlu melatih doktor yang ada sehingga menjadi dokor pakar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan dan Pameran Antarabangsa mengenai Penjagaan Kesihatan ke-20 di sini, Selasa.

Mengenai bilangan doktor, Liow berkata jumlahnya kini 35,000 orang dan kerajaan berharap dapat mencapai nisbah satu doktor untuk 400 penduduk menjelang 2020.

Sementara itu Presiden Persatuan Hospital Swasta (APHM) Datuk Dr Jacob Thomas yang turut hadir, berkata persidangan tiga hari itu yang memfokuskan pembangunan modal insan dalam sektor perkhidmatan hospital menarik peserta dari 30 negara. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan