Kerajaan Sedia Panduan Sektor Swasta Tubuh Pusat Asuhan Kanak-Kanak

Diterbitkan: Rabu, 11 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Manusia menyediakan satu buku panduan untuk rujukan sektor swasta yang ingin menubuhkan pusat asuhan kanak-kanak di tempat kerja, kawasan perumahan dan kawasan komuniti mengikut kesesuaian masing-masing, Dewan Negara diberitahu pada Rabu.

Timbalan menteri berkenaan, Datuk Maznah Mazlan berkata, buku panduan bertajuk 'Garis Panduan Pusat Asuhan Kanak-Kanak oleh Majikan Di Sektor Swasta' akan membantu majikan mewujudkan kemudahan itu serta mematuhi peraturan.

"Bagi mengurangkan kebergantungan kepada pembantu rumah asing, Kementerian Sumber Manusia merancang beberapa pendekatan antaranya langkah mewujudkan pusat asuhan kanak-kanak di kawasan industri bersesuaian dengan tanggungjawab sosial korporat dalam usaha mewujudkan masyarakat prihatin," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Senator Mariany Mohammad Yit mengenai mekanisme pelaksanaan Dasar Pekerja Domestik Tempatan untuk mengisi keperluan dan permintaan majikan bagi pembantu rumah tempatan ekoran masalah yang wujud untuk mendapatkan pembantu rumah dari negara sumber seperti Indonesia, Filipina, Kemboja dan negara-negara lain.

Maznah berkata, kementerian juga telah membuat persediaan untuk melatih tenaga kerja tempatan dalam bidang domestik dengan menyediakan Standard Kemahiran Pekerjaan Nasional sebagai panduan untuk mencapai tahap kecekapan atau kompetensi melaksanakan satu-satu tugas dalam pekerjaan.

"Dengan adanya standard ini, tenaga kerja tempatan boleh dilatih dan dengan persijilan ini dapat membina keyakinan di kalangan majikan dan menjadikan pekerjaaan pembantu rumah sebagai satu pekerjaan yang dihormati," katanya.

Namun, katanya, sambutan daripada rakyat tempatan untuk bekerja sebagai pembantu rumah tidak memberansangkan walaupun terdapat beberapa syarikat swasta tempatan yang ditauliah oleh kementerian untuk melatih tenaga tempatan di dalam bidang itu.

"Kementerian akan terus mempertingkat usaha untuk menjadikan pembantu rumah satu pekerjaan yang diminati dan dihormati melalui tindakan penjenamaan semula pekerjaan pembantu rumah dengan memberi nama yang lebih sesuai, dan menyediakan bidang tugas, struktur gaji yang setimpal untuk perkhidmatan yang ditawarkan secara penuh masa, harian atau sambilan," katanya.

Untuk memantapkan pendekatan yang akan diambil, kementerian melalui Jabatan Tenaga Kerja sedang melaksanakan kajian mengenai penceburan rakyat tempatan dalam bidang pekerja domestik, katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan