Penderma Mayat Diberi Penghormatan Terakhir Oleh Doktor Dan Keluarga Tersayang - Berita Semasa | mStar

Penderma Mayat Diberi Penghormatan Terakhir Oleh Doktor Dan Keluarga Tersayang

Diterbitkan: Khamis, 5 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mayat pasangan pertama di Malaysia yang mendermakan badan mereka untuk tujuan kajian diberi penghormatan oleh orang tersayang dan doktor-doktor di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Pesakit kanser Lim Kian, 67, dan Low Siew Yeok, 47, telah berikrar mendermakan badan mereka untuk uji kaji sains bagi membantu doktor menyelamatkan pesakit lain.

Tidak hanya mengajar kemahiran pembedahan, 'Mentor Senyap'- Lim dan Low juga mengajar doktor nilai-nilai kemanusiaan yang berharga.

Program "Silent Mentor" yang diumumkan oleh Universiti Malaya pada Mac tahun ini adalah berdasarkan program yang dijalankan di Universiti Tzu Chi di Taiwan di mana orang ramai boleh berikrar badan mereka digunakan untuk tujuan latihan dan penyelidikan perubatan selepas kematian.

Mayat akan digunakan untuk bengkel selama tiga hari, dan selepas itu akan dibakar dan kekal diletakkan di memorial peringatan.

"Menjalankan pembedahan pada orang anda tidak kenal bukan cara untuk doktor menunjukkan nilai kemanusiaan mereka," kata Perunding Kanan Pusat Pembedahan Perubatan PPUM, Prof Dr Chin Kin Fah.

"Program ini memberi penekanan kepada pelajar supaya memupuk sikap prihatin dan penyayang.

"Pada akhir bengkel, para peserta mengambil bahagian dalam satu majlis kecil untuk menunjukkan penghargaan kepada 'mentor senyap' yang telah mengajar mereka," kata Dr Chin, sambil menambah program ini tidak mengecualikan mana-mana penderma, termasuk mereka yang mempunyai kanser dan kecacatan fizikal .

Program ini merupakan kerjasama antara UM, Universiti Tzu Chi dan pembekal perkhidmatan pengebumian Kumpulan Xiao En.

Pengurus MILES, Sia Thiam Eng berkata kira-kira 25 mayat telah dicagarkan untuk program ini, manakala 160 yang lain telah menyatakan hasrat mereka untuk menjadi sebahagian daripadanya.

"Ini adalah platform terbaik bagi doktor untuk memperoleh kemahiran pembedahan kerana 'mentor senyap' berada dalam keadaan yang lebih baik daripada mayat lain, yang biasanya tidak dituntut. Tetapi matlamat utama adalah untuk mengajar peserta nilai kemanusiaan perubatan," kata Sia.

Bagi anak kepada Lim, keputusan bapa mereka untuk menderma mayatnya untuk tujuan ini adalah "perbuatan kebajikan".

"Kami amat berbangga dengan beliau," kata anak sulung beliau, Tian Tsyh, 42, Rabu.

Beliau berkata, bapanya, yang meninggal dunia pada 2 Jun selepas bertarung dengan kanser selama lebih setahun, terlibat secara aktif dalam kerja amal seperti menderma darah dan menjadi sukarelawan pada kempen kitar semula.

"Walaupun dia tidak berpendidikan tinggi, beliau menjadi seorang guru kepada doktor pada akhirnya," tambah Tan Ching San, 45.

Tan berkata beliau dan Lim tahu mengenai program ini selepas menonton dokumentari televisyen tahun lepas.

"Beliau tertarik dengan rancangan tersebut dan berkata beliau mahu mendermakan tubuhnya, tetapi tidak ada program sedemikian di Malaysia," kata Tan.

Selepas Lim telah dimasukkan ke hospital untuk kali kedua pada bulan Februari, Dr Chin menghubungi keluarga untuk memberitahu mereka tentang pendermaan badan untuk tujuan sains dan Lim bersetuju.

"Dr Chin menerangkan sepenuhnya semua aspek dalam "Mentor Senyap" dan kami bersetuju kerana ia adalah program yang baik.

"Dia memberitahu kami mayat akan dirawat dengan penjagaan penuh dan begitu juga persediaan pengebumian," kata Tan.

PPUM dan Kumpulan Xiao En juga menyediakan tapak memorial khas untuk "Mentor Senyap" di Nilai Memorial Park Penilaian untuk pengebumian abu mayat.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan