Jalankan Penyelidikan Untuk Manfaat Masyarakat Dan Negara - Khaled - Berita Semasa | mStar

Jalankan Penyelidikan Untuk Manfaat Masyarakat Dan Negara - Khaled

Diterbitkan: Khamis, 5 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengagihkan lebih daripada RM170 juta dana kepada 1,425 projek penyelidikan di institusi pengajian tinggi (IPT) swasta dan awam.

Menterinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata penyelidikan saintifik dan bukan saintifik adalah penting untuk sebuah negara yang progresif.

Beliau menekankan penyelidikan perlu bagi membawa beberapa bentuk manfaat kepada orang ramai dan negara, dan tidak boleh menjalankan penyelidikan semata-mata.

"Dalam hubungan ini, kementerian telah menubuhkan jawatankuasa tindakan untuk mengukur kesan perbelanjaan penyelidikan, terutamanya oleh universiti penyelidikan terhadap pembangunan, kemajuan dan transformasi negara," katanya.

Khaled menggesa IPT supaya mewujudkan dua jawatan baru dalam institusi mereka untuk membantu menjana dana melalui peluang perniagaan yang disediakan oleh hasil penyelidikan.

"Mereka harus mempunyai Ketua Pegawai Inovasi dan Inovasi serta Ketua Pegawai Pelaburan untuk membantu dalam aspek pengkomersilan hasil penyelidikan," katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan