Mohd Sidek Dilantik Pengerusi Petronas - Berita Semasa | mStar

Mohd Sidek Dilantik Pengerusi Petronas

Diterbitkan: Ahad, 1 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan dilantik sebagai Pengerusi Petronas berkuatkuasa Ahad.

Petronas dalam kenyataan berkata pelantikan Mohd Sidek dipersetujui oleh Lembaga Pengarah syarikat itu pada mesyuaratnya pada Rabu lepas.

Mohd Sidek, yang bersara minggu lepas selepas menerajui perkhidmatan awam sebagai KSN pada 3 September 2006, akan mengetuai, membimbing dan menyediakan pengawasan kepada Lembaga Petronas.

"Memandangkan pengalaman dan kepakaran luas, Lembaga Pengarah percaya Petronas akan mendapat khidmat terbaik dengan kedudukan dan kapasiti pengerusi seperti Tan Sri Mohd Sidek," menurut kenyataan itu.

"Pelantikan Tan Sri Mohd Sidek akan memulihkan sempadan jelas peranan antara pengerusi, presiden dan ketua pegawai eksekutif (CEO) dan oleh itu mencerminkan lagi komitmen Petronas mempertahankan standard global tadbir urus, tonggak utama Program Peningkatan Korporat," kata Petronas.

Jumaat lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelantikan Mohd Sidek sebagai Pengerusi Petronas baru pada majlis makan malam penghargaan bekas KSN itu.

Sementara itu, naib presiden Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Juniwati Rahman Hussin telah dilantik sebagai naib presiden dan pengarah usahaniaga Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) bagi menerajui semua cadangan pembangunan Petronas di Pengerang, Johor.

Tempatnya akan diganti oleh Pengurus Besar Kanan Bahagian Pengurusan Sumber manusia, Raiha Azni Abdul Rahman.

Kedua-dua pelantikan itu berkuatkuasa hari ini. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan