Peneroka Gembira Penyenaraian FGVH Beri Kesan Meyakinkan - Berita Semasa | mStar

Peneroka Gembira Penyenaraian FGVH Beri Kesan Meyakinkan

Diterbitkan: Jumaat, 29 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SUNGKAI: Peneroka Felda berada dalam suasana gembira apabila mereka mendengar tentang keberkesanan kemunculan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) di pasaran utama Bursa Malaysia.

Peneroka Felda Sungai Klah Roslan Abdul Aziz, 56, berkata: "Saya gembira kerana akan ada durian runtuh untuk peneroka.

"Ia juga memberikan saya keyakinan untuk terus menyokong usaha-usaha kerajaan bagi memperbaiki kehidupan rakyat."

Jirannya, Rosilawati Ramli, 26, berkata berita ini menggalakkan dirinya untuk bekerja lebih keras sebagai peneroka generasi kedua, lebih-lebih lagi kerana ramai orang yang sezaman dengannya telah berhijrah ke bandar.

Penghulu mereka, Said Napiah berkata pihak-pihak tertentu, termasuk peneroka sendiri, sebelum ini telah mengkritik penyenaraian.

"Kini mereka akan mempunyai keyakinan yang lebih dalam FGVH dan melihat pasaran saham sebagai satu bentuk pelaburan yang baru."

Di Jitra, peneroka Felda berkata harga saham yang tinggi bermakna memberi pendapatan tambahan untuk mereka yang memiliki sebahagian ekuiti.

Beberapa peneroka dari Bukit Tangga berkata harga yang tinggi adalah bukti bahawa penyenaraian Felda adalah "langkah yang betul".

Imam Masjid Ar-Rahman Bukit Tangga Athman Murad, 61, berkata: "Saya gembira dengan 800 unit (ekuiti) yang saya terima. Peningkatan dalam harga saham akan membawa pendapatan tambahan kepada keluarga Felda. "

Seorang lagi peneroka Abdul Razak Ramli, 58, berkata berita itu akan mendorong lebih banyak peneroka untuk bekerja lebih keras.

"Saya gembira dengan perkembangan ini. Tidak mudah bekerja sebagai peneroka," katanya. "Ini adalah ganjaran yang manis."

Halim Idris, 63, berkata peneroka Felda perlu berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana mengiktiraf mereka sebagai penyumbang kepada industri komoditi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan