FGVH Muncul Hebat - Berita Semasa | mStar

FGVH Muncul Hebat

Diterbitkan: Jumaat, 29 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) ditunggu-tunggu menunjukkan permulaan yang hebat dengan saham yang diniagakan menjadi antara saham paling untung dan yang paling aktif diniagakan di pasaran utama Bursa Malaysia.

Saham perniagaan pertanian ini ditutup 75 sen lebih tinggi kepada RM5.30, dengan 2.615 juta lot saham bertukar tangan.

Ini bermakna saham FGVH telah mendapat premium 16.5 peratus berbanding harga tawaran sebanyak RM4.55.

Ini adalah penyenaraian IPO kedua terbesar di dunia tahun ini selepas Facebook Inc. Ia juga merupakan IPO ketiga terbesar di Malaysia.

FGVH adalah pengendali minyak sawit ketiga terbesar di dunia, menurut penyelidikan perniagaan dan firma perunding Frost & Sullivan.

Cadangan penyenaraian FGVH telah mendapat tentangan daripada sesetengah pihak, dan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Abdul Samad dijangka akan meneruskannya.

"Saya yakin orang-orang ini akan terus berdusta dan melakukan sesuatu untuk mencemarkan imej FGVH," katanya.

"Mereka mahu harga saham kami jatuh supaya peneroka Felda gelisah," katanya di sini, Khamis.

IPO FGVH naik ke RM10.4 bilion dan menarik permintaan kukuh daripada pelabur-pelabur asing dan tempatan walaupun keadaan pasaran yang turun naik di seluruh dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Tajuddin Atan berkata penyenaraian FGVH telah mengukuhkan kedudukan Malaysia dalam pasaran global.

"Malaysia telah dilaporkan secara meluas dengan IPO terbesar di Asia setakat ini pada tahun ini, di hadapan Hong Kong dan Shenzhen," katanya.

"Ini telah memperkukuh usaha kami untuk menjadi pasaran utama di Asia."

Sementara itu, Presiden Kumpulan FGVH Sabri Ahmad berkata syarikat itu kini mula merangka pelan dan strategi untuk mengembangkan perniagaannya.

"Kami akan menumpukan kepada perniagaan untuk menjadi antara pemain utama dalam minyak sawit, getah dan gula," katanya.

Pelabur asas di FGVH termasuk Qatar Holding LLC, Fidelity Investment Management (Hong Kong), Value Partner Hong Kong Ltd, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Permodalan Nasional Bhd, Lembaga Tabung Haji, Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), American International Assurance Bhd dan Hong Leong Foundation .

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan